Vi är HemfridRutavdraget fortsätter växa

Nyheter

Rutavdraget fortsätter växa

Fler svenskar än någonsin gör rutavdrag och ökningen gäller nästan hela landet. Det visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid har sammanställt. I landet som helhet har antalet rut-köpare ökat med 8 procent jämfört med förra året.

Under årets första sex månader gjorde 449 558 svenskar avdrag för hushållsnära tjänster så som hemstädning, trädgårdsarbete och barnpassning. Totalt gjorde de avdrag för hushållsnära tjänster för 1,6 miljarder kronor under första halvåret 2015.


– De flesta som köper hushållsnära tjänster är småbarnsföräldrar som tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. De har svårt att få tiden att räcka till för barnen, hemmet och jobbet, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

I Norrbotten var ökningen allra störst. Där ökade antalet rut-köpare med 12 procent. Andra län där antalet köpare ökade kraftigt var Uppsala, Västmanland och Stockholm. Där var ökningen mer än 10 procent. Jämtlands län var det enda länet i landet där antalet rut-köpare minskade, med en nedgång på fyra procent.

Den största ökningen av rutavdraget sker på landsbygden. De kommuner som hade den största procentuella ökningen var Dorotea, Malå och Gällivare. Jämfört med motsvarande period året innan ökade antalet rut-köpare i samtliga dessa kommuner med mer än 50 procent.

– Tidigare har det främst varit storstadsbor som har köpt hushållsnära tjänster. Nu har det blivit vanligare att ta hjälp med städning – oavsett var i landet man bor, säger Maria Andersson.

Den genomsnittliga rut-köparen köpte tjänster för 3 639 kronor under första halvåret 2015, vilket motsvarar ungefär 10–20 timmars hemstädning. Många köper enstaka tjänster och tar till exempel hjälp i samband med flytt eller vårstädning.

Mer fakta nedan:

  • Om statistiken
  • Statistik över antal rut-köpare per län och kommun

För mer information, kontakta:

Frida Koff, varumärkes- och kommunikationsansvarig Hemfrid, 070-445 37 00 Maria Andersson, vd Hemfrid, 070-425 15 22

Om statistiken

Statistiken bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik avseende rot- och rutbetalningar. Jämförelserna är gjorda mellan de sex första månaderna 2014 respektive 2015. Statistik över antal rut-köpare per län och kommun: https://www.hemfrid.se/rutindex