Plantering-16-9

Så lyckas du med dina tomatplantor

Det finns knappt någon doft som är så god som den av egenodlade tomater och deras blad. Och sen smaken av de nyskördade, himmelsk! Här får du våra bästa tips för att lyckas med att odla tomater hemma.

Gör så här för att odla egna tomater!

Att odla tomater behöver inte ta mycket plats. När du väljer rätt sort för den yta du har kan du skörda oavsett om det är på fönsterbrädan, på en balkong, i en pallkrage, i ett växthus eller på friland.

Odla i kruka

Välj kruktomater eller busktomater om du har ont om plats men vill kunna skörda egenodlade tomater. Båda dessa sorter kan odlas i kruka på fönsterbräda. För att tomaterna ska få så bra förutsättningar som möjligt är det bra om krukan rymmer 5-10 liter.

Om du har ont om plats att ställa krukor finns det även ampeltomater som du hänger upp.

Odla på balkong

Kruktomater, ampeltomater och busktomater kan du med fördel odla på balkongen. De kräver inte stor yta och du kan se fram emot fina skördar till frukostmackan och salladen.

Välj så stor kruka som möjligt beroende på sort, helst 10 liter, så att rötterna får ordentligt med plats och att jorden inte torkar ut för fort.

Odla i pallkrage

Om du har lite större yta att odla på är pallkrage ett bra alternativ. Här kan du odla högväxande tomatsorter och det finns många olika att välja på. Högväxande tomatplantor behöver bindas upp för att klara tyngden vartefter tomaterna växter till sig.

Planera och förbered gärna uppbindningen redan från början så du enkelt och snabbt kan hjälpa till när plantorna blir större och skörden rik.

Odla i växthus

Du som har ett växthus har optimala förutsättningar för tomatodling. Anpassa sorterna efter ytan du har tillgänglig. Tänk på att vissa tomatsorter kräver gott om utrymme, både i jorden och på höjden. I växthus har du ofta fördelen att kunna binda upp tomaterna uppifrån.

Tänk på att lufta så att det inte blir för kvavt och fuktigt. Fukten kan göra så att svampsjukdomar kan uppstå och att dina plantor får bladmögel.

Håll temperaturen under 30 grader i ditt växthus. Du kan få ner höga temperaturen med hjälp av skuggväv eller genom att kalka insidan av glaset.

Odla på friland

Välj ett varmt och skyddat läge i sol om du har möjlighet att odla tomater på friland. Här kan du för bästa resultat bre ut dig lite och plantera plantorna med 50 cm mellanrum och 80–100 cm mellan raderna.

Förbered redan från början hur du ska stötta dina plantor så att de inte skadas vid hårt regn och blåst vartefter de blir högre och skörden tyngre.

Ljuset är viktigt när plantorna börjat gro.

Så här odlar du tomater från frö

  • Förså inomhus, ca 8–10 veckor innan utplantering. Du kan förså från slutet av februari till början av april beroende på var i landet du bor och om dina tomater ska ut på friland eller stå skyddat inne eller på en inglasad balkong.

  • Du behöver ingen avancerad utrustning när du sår. Det går bra med allt från små återanvända plastbyttor till mer avancerade krukor från trädgårdsbutiker.

  • Använd så kallad såjord, den är näringsfattig och porös och består ofta av torv och lite sand och är anpassad för sådd.

  • Välj att så få fröer i mindre kärl eller fler i större, det viktiga är att din försådd inte torkar ut och att du kommer åt att gallra eller dela när plantorna har börjat växa till sig. Ett litet tält av en plastpåse över sådden hjälper till att hålla sådden fuktig. Se till att lämna en liten glipa eller några lufthål så att det inte blir för kvavt därinne och lufta dessutom varje dag genom att lyfta på tältet och släpp in ordentligt med syre.

  • Så länge det inte gror ska din sådd stå ganska varmt, t. ex på en fönsterbräda ovanför ett element. Under den här perioden krävs inget ljus men utöver värme och syre behövs det även vatten.

  • När det börjar gro krävs det dock ljus så placera din odling på en solig fönsterbräda, under ett ljusrör eller under speciell växtbelysning. Ljuset är viktigt så du får stadiga plantor och inte rangliga stackare.

  • När du ser de första bladparen på din sådd är det dags att plantera om dina tomatplantor i varsin kruka.

Värme, sol och vindskyddat läge ger dina tomater de bästa förutsättningarna.

5 tips för fina tomater

  1. Välj kvalitetsjord när du planterar. Den ska vara näringsrik och porös.

  2. Värme, sol och vindskyddat läge ger dina tomater de bästa förutsättningarna.

  3. Stallgödsel är utmärkt som grundgödsling på friland. Fyll på med kompost eller planteringsjord.

  4. Vattna dina tomatplantor på morgonen så att bladen hinner torka upp under dagen.

  5. Tjuva dina plantor så att all energi går till att bilda fina tomater och inte till överflödiga blad.

Så här planterar du om dina tomatplantor

  • I maj när rötterna har vuxit till sig i din försådd är det dags att plantera om de små plantorna i varsin kruka. Håll utkik efter det första riktiga bladparet som indikerar att det dags.

  • Nu vill dina små plantor få mer näringsrik planteringsjord i varsin kruka. Lyft dem försiktigt så att rötterna inte skadas och sätt ner dem ända upp till bladen i jorden.

  • Se till att jorden är konstant fuktig efter omplanteringen.

  • Efter ett par veckor kan du ge en första omgång gödsling med flytande näring enligt anvisningarna på flaskan.

  • När plantan är större är det dags för omplantering igen. Den här gången kan det vara slutstation om det är en kruktomat eller så är nästa steg, efter två omplanteringar i kruka, utplantering.

  • Fortsätt att ge dina plantor näring regelbundet.

Vår trädgårdsmästare Erika tipsar om att toppa tomatplantorna så blir de mindre rangliga och buskar till sig. Och som en bonus kan du plantera toppen i en annan kruka och få en till planta!

Vattna med näring regelbundet under hela säsongen. Det ger kraftigare plantor och bättre skörd.

Så planterar du ut dina tomater

  • När temperaturen nått 8 grader kan du börja att vänja dina små tomatplantor på livet utomhus.

  • Ställ krukorna skyddat utmed t. ex husväggen. Under några dagar låter du dem stå ute i ett par timmar och tar sedan in dem igen. De ska inte stå i alltför stark sol till en början

  • Om du ska plantera ut i pallkrage eller på friland sätter du plantorna med ca 50 cm avstånd. På friland är 80–100 cm mellan raderna lagom. Sätt dem ner i jorden till nedersta bladparet som sen nyps av.

  • Vattna med näring regelbundet under hela säsongen. Det ger kraftigare plantor och bättre skörd.

Så tjuvar du

Du har kanske hört talas om att man tjuvar tomater men vad betyder det? Att tjuva innebär att du nyper bort de skott som dyker upp i vecken på grenarna. Det är inte alla tomatsorter som behöver tjuvas. Busktomater slipper du att tjuva medan högväxande tomatplantor ska tjuvas för att de skotten inte ska stjäla energi som behövs till tomaterna.