perenner

Tåliga perenner för sol och skugga

Här listar vi tåliga perenner som trivs i sol, tål torka och är lättskötta. Läs mer om vilka perenner som passar din trädgård och hur du sköter om dem.

Perenner för din trädgård

Perenner är tacksamma växter att ha i trädgården. Du planterar dem en gång och de kommer tillbaka varje år. Plantera perenner som passar din trädgård så får du fina och lättskötta rabatter.

Hur vill du att din trädgård ska se ut? Vilken känsla vill du förmedla? Perenner finns i alla färger, former och höjder. Välj bland otaliga gräs, bladväxter och blommor och kombinera för att skapa din egen unika kombination.

Fokusera på ett mindre antal i fler exemplar i stället för att blanda alltför många sorter. Det blir både mer lättskött och ger ett mer harmoniskt intryck i trädgården. Ett säkert kort är få sorter med lång blomningstid som tar vid efter varandra under växtsäsongen. Komplettera gärna med lökväxter så får du ännu längre blomning i dina rabatter.

Solhatt blommar högsommar till höst

Långblommande perenner

Lång blomningstid är ofta en drömbild när rabatter planeras. Här är några riktiga trotjänare under trädgårdssäsongen. Kombinera ur båda grupperna så får du blomning i din täppa hela vägen från försommar till höst.

Blommar försommar till högsommar

Aklejruta, Daglilja, Klockjulros, Koreansk plymspirea, Mossflox, Nepeta, Näva, Pipört, Praktbetonika, Spetsmössa, Stjärnklocka, Stor ormrot och Strandtrift.

Blommar högsommar till höst

Anisisop, Astilbe, Aster, Bergormrot, Blodormrot, Blodtopp, Bolltistel, Brudslöja, Gullris, Höstflox, Höstsilverax, Höstöga, Kransveronika, Kungsljus, Kärleksört, Martorn, Prydnadsgräs, Präriesolros, Purpursporre, Riddarsporre, Rosenflockel, Rudbeckia, Röllika, Salvia, Sköldpaddsört, Solbrud, Solhatt, Stjärnflocka, Temynta, Ulleternell och Vädd.

Här trivs perennerna

Välj växter efter platsen där de ska planteras. Är det skuggigt läge eller soligt? Är marken torr eller våt? Det påverkar vilka perenner som kommer att trivas och frodas. När du väljer perenn till rätt plats och till rätt jordmån slipper du dessutom att vattna utom precis efter plantering.

Perennernas blad kan avslöja var de trivs bäst. Stora blad antyder att den gillar skuggigt och fuktigt läge medan silvriga små blad visar att den trivs att stå soligt och torrare.

Perenner på rätt plats klarar sig till stor del på egen hand. Kika runt i området där du bor och se vilka som trivs hos grannarna. Chansen är stor att ni har liknande grundförutsättningar i samma väderstreck och att det som frodas på andra sidan häcken även kan trivas hos dig.

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med trädgårdshjälp och trädbeskärning!

Höstanemonen gillar solen

Soligt läge

Lättskötta perenner i sol

Det finns många fina perenner som trivs i sol. Bland lättskötta perenner i sol hittar vi till exempel Fackellilja och torktåliga, gråbladiga växter som Lammöra, Silverarv och Ulleternell.

Trivs i sol

Dessa växter som trivs i sol gillas även av fjärilar och insekter, Anisisop, Blodtopp, Blå bolltistel, Fackelblomster, Höstanemon, Höstflox, Lammöra, Lavendel, Kantnepeta, Rudbeckia, Solhatt, Stäppsalvia, Perovskia och Praktmartorn.

Soligt läge och tål torka

Perenner som tål torka och gillar soligt läge är bland andra Flocknäva, Kantnepeta, Kärleksört, Röd rudbeckia, Stjärnklocka och Strandtrift.

Torr och mager jord

Perenner för torr och mager jord är till exempel Achillea, Brudslöja, Grå kattfot, Hjärtklocka, Kuddflox, Kungsmynta, Kärleksört, Lavendel, Malört, Martorn, Svavelnejlika, Trift och Vinterkyndel.

Skuggigt läge

Skugga är ett brett begrepp. Det finns grader av skugga och hur skuggigt du har det i trädgården påverkar vilka perenner du ska plantera för att få ut bästa resultat.

Trädgårdslund

Termen trädgårdslund, en översättning från engelskans woodland, omfattar ofta de här skuggigare lägena. Här trivs till exempel, Funkia, Fänrikshjärta, Hasselört, Julros, Jättedaggkåpa, Lungört, Myskmadra, Sockblomma, Vitsippa och Viva.

Funkia gillar halvskugga till skugga

Halvskugga eller skugga i torrt läge

Perenner som mår bra i halvskugga eller skugga i torrt läge är till exempel Bergenia, Funkia, Kaukasisk Förgätmigej, Lönnbräcka, Ormbunke, Sockblomma och Träjon.

Lerigt läge

Omväxlande blöt och torr jord

Till tungarbetad lerjord är det viktigt att välja rätt perenner så de klarar de leriga förhållandena. Lerjorden är inte alltid blöt utan kan periodvis torka upp och blir då stenhård. Ett par växter som trivs under de här premisserna är Rabattiris och Älggräs.

Förbättrad lerjord

Om du vill ha fler alternativ kan du förbättra jorden genom att tillföra organiskt material till lerjorden. Då håller jorden inte bara fukten bra utan är även näringsrik. Under de här förhållandena trivs till exempel Daglilja, Funkia, Jättedaggkåpa, Luktpion, Nejlikrot, Plymspirea, Stjärnflocka och Viva.

Konstant blöt jord

Några exempel på perenner som trivs i konstant blöta lägen är Fackelblomster, Gul svärdslilja, Kabbleka, Lysing, Parasollblad, Rabattiris och Smörboll.

En fin marktäckare i lerjord är Revsugan.

Torrt och kargt läge

Om du har stenparti i din trädgård är det troligen torrt och kargt just där. Sätt växter som till exempel Backnejlika, Fetknopp, Hybrid fjällsippa, Kattfot, Kungsljus, låg mattbildande Näva, Taklök, Timjan och Trift.

Daggkåpa i blom

Tre extra tåliga perenner

Det finns några riktigt tåliga perenner som trivs i alla typer av lägen i trädgården. Bergenia, Jättedaggkåpa och Flocknäva är riktiga trädgårdshjältar!

De är anspråkslösa och klarar sig både utan extra näring och omsorg. Ta hand om den och vattna dem om det är väldigt torrt i marken direkt efter plantering men sen klarar de sig bra på egen hand.

Bergenia

Bergenian är en tålig, marktäckare som blommar med rosa upprätta blomställningar tidigt i maj-juni. De stora gröna, ofta något rödskiftande, bladen är gröna året om. Bergenian blir upp till ca 40 cm hög.

Flocknäva

Flocknävan växer nästan överallt och bildar snabbt en tät matta som till och med håller många besvärliga ogräs borta. Den blommar fint i rosa i maj-juni , får fina färger på hösten och sniglarna gillar den inte. Höjden är ca 30-40 cm.

Jättedaggkåpa

En klassiker i perennrabatten som både är vacker och tålig. Den har ludna blad som fångar morgondaggens droppar vilket gett den sitt namn. Den trivs både i sol och skugga bara jorden inte är alltför torr. Jättedaggkpåpan blommar under juni–juli med gröngula blommor. Den blir ca 40 cm hög och är mycket härdig.

Just de här tre kämparna kan konkurrera ut andra växter ur rabatterna med deras livskraft. Placera dem därför på ställen där annat inte trivs och där de kan få lov att sprida ut sig utan att påverka lite mindre kraftfulla sorter.

Gullris, en mycket härdig perenn

Tåliga perenner

Utöver de tre extra kraftfulla Bergenia, Jättedaggkåpa och Flocknäva finns det ytterligare ett antal perenner som är riktigt lättskötta och svåra att misslyckas med.

Gullris

Under sensommaren, augusti-september blommar Gullriset med sina små gula blommor. Det är en mycket härdig växt som varierar mycket i höjd, 30-100 cm, beroende på sort. Den har små krav på jorden den växer i men vill helst stå luftigt och på någotsånär väldränerad mark.

Häxört

En marktäckare som blir ca 20 cm hög och som passar fint till att plantera under andra högre perenner som saknar blad nertill. De små vita blommorna höjer sig som en sky över bladen i juli-augusti. Går att odla i hela Sverige.

Nunneört

En pigg gul långblommande marktäckare. Nunneörten självsår sig ymnigt och gillar läget som många andra växter ratar. Se till att jorden inte är för torr så trivs Nunneörten i din trädgård. Den blir ca 30 cm hög och blommar hela sommaren.

Ormöga

En fin marktäckare på ca 15 cm höjd som döljer bar mark under buskar och träd. Ormögat blommar tidigt, i maj, i blått eller vitt, beroende på sort. Den vita är inte lika starkväxande. Den är halvhärdig och kan vara svårare att övervintra i högre växtzoner.

Praktbetonika

En lättodlad perenn som gör sig fint i rabatten. I juni-juli blommar den men rosalila blommor. Praktbetonikan trivs både i sol och skugga men ju soligare desto rikare blomning. Den blir ca 40 cm hög.

Praktlysing

Som namnet antyder lyser denna i trädgården under blomningen i mitten av juli. Praktlysingen sprider sig lätt och kan konkurrera ut andra växer i rabatten så placera den gärna där den får utrymme att göra sin grej utan att påverka sina rabattgrannar. Den mycket härdig, gillar både soligt och skuggigt läge. Den blir ca 80 cm hög.

Randgräs

Ett perennt gräs med randiga blad i grönt och vitt som kan bli uppåt 150 cm högt när det blommar. Randgräset sprider häftigt med underjordiska utlöpare och planteras med fördel där det kan vara tydligt avgränsat så att det inte tar över helt. Det mår bäst i fuktig jord och är mycket härdigt.

Rosenplister

En fin blommande marktäckare som sprider sig fort. Rosenplister kan konkurrera ut andra växter och passar därför bra under träd och buskar där den kan bre ut sig utan skada. Den både självsår sig och sprider sig villigt med utlöpare. De silvriga bladen med gröna kanter och rosalila blommor lyser upp din trädgård.

Toppklocka

Med sina vackra blålila blommor i juni-juli trivs Toppklockan i sol och halvskugga. Den blir vanligen ca 40 cm hög men det finns både lägre och högre varianter. Den räknas som härdig perenn. Toppklockan passar fint när du vill anlägga en blomsteräng.

Låt perennerna vissna ner på hösten

Så sköter du dina perenner

När du planterar perenner efter läge och jordmån så kräver de inte mycket skötsel.

Vattna

I starten vid nyplantering behöver du vattna men sen sköter de sig mycket själva. Om det blir en riktigt ordentlig långvarig torka kan du ge dem lite vatten men vänj dem inte vid det.

Låt vissna

Vänta med att putsa bort avblommat på hösten och låt dem vissna ner. Putsningen utför du sen istället på våren.

Gödsla

Gödsla en liten mängd på våren, Perenner behöver varken mycket eller ofta. Ny kompostjord brukar räcka bra.

Dela

Många perenner mår bra av att delas och planteras om med några års mellanrum. Perenner som blommar på våren delas efter blomningen. De som blommar på sommaren delas antingen på våren eller efter blomningen. Vissa perenner delas inte alls, t ex Astilbe, Brudlöja, Martorn och Pion.

Vintertäck

Skydda dina perenner mot framförallt barfrost genom att vintertäcka med till exempel granris och löv.

Har du mycket trädgård och lite tid? Våra team med trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare hjälper dig att ta hand om din trädgård. Läs mer om och boka trädgårdshjälp och trädbeskärning!