rosor

Guide för rosor i trädgården

Rosor i en trädgård är vackert. Lär dig var rosen trivs, hur du planterar den och hur du sköter om dina rosor så att de blommar hela sommaren.

Här trivs rosen

Olika sorters rosor klarar olika växtzoner så välj utifrån din växtzon för att vara äsker på att de överlever den kommande vintern. I de nordligaste delarna av landet är det bra att välja så kallade rotäkta rosor som är mer härdiga.

Rosor vill ha näringsrik och väldränerad jord, gärna lerjord.

Placera dem soligt och varmt med minst 6 timmar sol om dagen. Bra platser är intill väggar, på spaljéer och staket, utmed pergolor och andra platser med bra luftgenomströmning.

Välj mellan krukodlad eller barrotad ros

Så här planterar du rosor

Plantera med fördel tre rosplantor av samma sort, det ger ett fylligare intryck. Samplantera gärna med perenner så blir det extra vackert. Lavendel är en poppis partner och rabatten drar då till sig fjärilar och bin.

Innan du köper och planterar så har du några val att ta ställning till. Välj mellan okulerade och rotäkta rosor och välj även mellan dem som levereras barrotade och dem som kommer i kruka. Här kan du läsa mer om vad det innebär och hur du planterar dem.

Okulerade

Okulerade rosor är när rossorten har fogats samman med roten av en vildros. Okulering görs för att förenkla förökningen men också för de ska bli mer härdiga och tåliga rosor.
Okulerade rosor kan skjuta så kallade vildskott från roten. Det är vildrosen som tittar upp och de skotten ska du klippa bort. Vildskotten är ofta kraftfulla och kan ta över om du inte håller efter dem.

Rotäkta

Rotäkta rosor är rosplantor som inte är okulerade utan växer på egna rötter. Rotäkta är alltså samma sort både under jorden och ovanpå.

Barrotade

Barrotade rosor har ingen jordklump runt rötterna utan levereras i en påse där rötterna ligger fritt tillsammans med lös jord. Det är ett mer ekonomiskt sätt att köpa rosor på, de väger mindre och är lättare att transportera hem.

Du kan välja att plantera barrotade på våren eller på hösten. Om du bor i de nordligare delarna rekommenderas vårplantering. Plantera barrotade så fort som möjligt efter att du fått hem dem.

Krukodlade

Fördelen med krukodlade rosor är att du kan plantera närsomhelst bara tjälen inte gått ner i jorden. Nackdelen är att de oftast är dyrare i inköp och att krukorna väger betydligt mer än när du köper barrotade.

Plantering av krukodlad ros

  1. Låt din planta stå i en hink med vatten i en hink under en halvtimme innan du planterar.

  2. Gräv en ca 50 cm bred och djup grop.

  3. Blanda 1/3 rosjord eller kogödsel med 2/3 planteringsjord. Om det stått rosor på platsen där du sätter ny ros så återanvänd inte jorden i marken som planteringsjord utan byt ut den eftersom den kan vara rostrött.

  4. Sätt ner din ros i gropen och fyll på med jord nästan hela vägen upp och vattna.

  5. Fyll på med resten av jorden, tryck försiktigt runt plantan och vattna igen.

  6. Om du planterar flera så läs på om vilket avstånd mellan plantorna som gäller för din sort. Det kan variera ordentligt!

  7. Efter plantering är det viktigt att du vattnar regelbundet de första veckorna.

  8. En månad efter utplantering kan du gödsla första gången.

Plantering av barrotad ros

  1. Låt din planta stå i en hink med vatten i en hink under 3-4 timmar innan du planterar.

  2. Gräv en ca 50 cm bred och djup grop.

  3. Skydda rötterna innan de kommer i jorden då sol och vind kan torka ut dem.

  4. Bred ut rötterna i gropen. Klipp av om en rot är för lång snarare än att vika ner den i gropen.

  5. Planteringsdjup för rotäkta rosor ska vara samma höjd som de stått tidigare. Du bör se en färgskiftning på plantan som visar var det är.

  6. Planteringsdjup för okulerade rosor ska vara med okuleringsstället, där stammen är förtjockad, 10 cm under markytan.

  7. Fyll gropen till hälften med 1/3 rosjord eller kogödsel och 2/3 planteringsjord. Om det stått rosor på platsen där du sätter ny ros så återanvänd inte jorden i marken som planteringsjord utan byt ut den.

  8. Trampa till ytan och vattna.

  9. Fyll resten av gropen med jord och vattna igen ordentligt. Jorden ska lägga sig runt alla rötter och inte bildas luftfickor.

  10. Gör en lite kulle av jord som skydd runt din planta.

  11. Om du planterar flera rosor så läs på om vilket avstånd mellan plantorna som gäller för din eftersom det kan variera en hel del mellan olika sorter.

  12. Vattna regelbundet de första veckorna efter plantering.

  13. En månad senare kan du gödsla första gången.

  14. Om du planterat på hösten beskär du till 15-20 cm höjd på våren och gödslar.

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med trädgårdshjälp och trädbeskärning!

Dina rosor behöver näring, sol och vatten

Så sköter du dina rosor

Rosor kan, beroende på sort, blomma från mitten av juni till långt fram på hösten. Rikligt med näring, sol och vatten behövs för att de ska ge dig blomsterfägring under lång tid. Här är några tips för hur du tar hand om dem så du får ut mesta möjliga blomning.

Allmän skötsel

  • Håll jorden runt plantorna jämnt fuktig under växtsäsongen.

  • Klipp bort döda och skadade grenar när du stöter på dem.

  • Knipsa av vissna blommor så går det inte åt energi till dem utan istället till att skapa nya knoppar.

Beskärning

  • När björkarna fått musöron, dvs de första små gröna vårbladen, är det lämpligt att beskära.

  • Ta bort döda, skadade, sjuka och klena grenar. Använd en sekatör eller om det är grövre grenar, en grensax. Se till att redskapen är rena och vassa så att snittytorna blir fina.

  • Vilken typ av vårbeskärning du ska göra beror på den sort du har. Vissa rosor beskärs hårt till 10-20 cm höjd medan andra inte beskärs i samma utsträckning. Läs på vilken typ av beskärning som gäller för just din ros så att den får bästa förutsättningarna för fin blomning på sommaren.

Gödsling

  • Rosor gillar näring och de som gödslats på rätt sätt står både mot sjukdomar bättre och orkar blomma mer.

  • Gödsla med rosgödsel eller naturgödsel som myllas ner i jorden runt plantorna en gång i början på våren.

  • Rosor som blommar kontinuerligt under säsongen eller som remonterar, dvs får en till blomning efter den första, gödslas en gång till med rosgödsel i juni eller juli.

Vintertäckning

  • I slutet av oktober och inför vintern är det bra att skydda dina rosor mot frost och längre fram den starka vårsolen.

  • För att skydda mot frost kupar du med jord, täckbark eller barkmull kring rosens stam och tar samtidigt bort outvecklade knoppar samt gamla blad från plantan och från marken runt om. Det förhindrar att eventuella svampsjukdomar sprids.

  • När tjälen gått i marken kan du skydda rosorna med granris eller med säckväv som silar det starka ljuset från vårsolen. Vårsolen kan annars bränna rosorna och göra så att de börjar växa för tidigt.

Välj färg på dina rosor så de passar omgivningen

Olika sorters rosor

Det finns oändligt många rosor att välja på. Fundera till exempel över färg, utseende, höjd och blomningstid.

Välj en färg som passar omgivningen, fasaden på ditt hus och övriga blommor och växter i dina rabatter. Om du har milda pasteller så passar till exempel vita rosor i buskar bra. Om du tycker om röda rosor i trädgården kan röda rosor i buskar kan passa som kontrast till en ljus husfasad.

Ha även i åtanke när rosor blommar. Vissa sorter blommar kort och intensivt och andra blommar kontinuerligt under större delen av sommaren. Det finns även sorter som får en andra blomning, dvs de remonterar. Vill du ha lättskötta rosor, rosor som blommar hela sommaren, rabattrosor, buskrosor eller klätterrosor/klängrosor som blommar hela sommaren? Det är en del att ta ställning till men slutresultatet ger dig prunkande rosenträdgård!

Har du mycket trädgård och lite tid? Våra team med trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare hjälper dig att ta hand om din trädgård. Läs mer om och boka trädgårdshjälp och trädbeskärning!