Badkar-16-9

Undvik svartmögel i badrummet


Svartmögel i badrum är vanligt. Vi lär dig att hålla bort svartmögel, tvätta duschdraperi, duschgolv och rengöra badkar!

Förebygg svartmögel i badrum

Svartmögel i fuktiga utrymmen som badrum och duschutrymmen är vanligt. Du känner igen det på mörkt svartgröna prickar eller fält och det är något som bör behandlas så fort du upptäcker det.

Få bort svartmögel

Svartmögel är giftigt, sprider sig i luften och kan orsaka allergier och om du har otur andra ännu mer allvarliga problem med hälsan. För att få bort det finns det saneringsmedel som går att köpa och att ta till men det bästa är att ta hjälp av en saneringsfirma. Med sanering menas att man byter ut det material som blivit angripet av mögel.

Förebygg svartmögel

Det är ofta dålig ventilation som orsakar att möglet får möjlighet att angripa och att sprida sig så förebygg så att problemet inte uppstår. Se till att det finns bra ventilation i dina våtutrymmen så att det uppstår ett luftutbyte och att fukt från bad och dusch har möjlighet att torka upp.

En avfuktare förebygger att väta stannar kvar i luften och på väggar och golv efter bad och dusch. Luften bör ha 35-50 procents luftfuktighet. Luftrenare tar bort luftburna mögelsporer.
Håll kakelfogar och andra skarvar och ytor rena i badrummet. Ju färre angreppsytor det finns desto mindre är risken att mögel har möjlighet att bita sig fast. Förebygg mögelangrepp till exempel med hjälp av ättika. Häll lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya regelbundet över ytor som kakelfogar, duschhörn och liknande ställen.

Undvik rödmögel i duschen

Rödmögel är liksom andra sorters mögel inget som du vill ha i ditt badrum. Rödmöglet visar sig som en rosa eller rödslemmig hinna i skrymslen och vrår i badrummet och på duschgolv. Det gillar när fukt hänger sig kvar efter att badrummet har använts och därför är det viktigt att utrymmet får torka upp mellan varven.

Få bort rödmögel

Rödmögel kan orsaka astma och allergier så om du tror att ditt badrum är drabbat är det viktigt att få bort det. Om det är ett mindre angrep finns det mögelmedel att köpa. Följ instruktionerna noga och använd den skyddsutrustning som rekommenderas. Om ditt badrum drabbats hårdare av rödmögel anlita en saneringsfirma som tar bort det material som har angripits.

Förebygg rödmögel

Förebygg rödmögel och annat mögel genom bra ventilation så att badrummet kan torka upp ordentligt mellan användningarna och installera gärna en avfuktare som hjälper till med att torka upp fortare. Regelbunden noggrann städning, speciellt i hörn, skarvar och fogar hjälper också till att hålla borta rödmöglet som får sämre möjligheter att bita sig fast.

Ett rent badrum kan hjälpa till att hålla mögel och bakterier borta

Städa badrummet – 3 tips

Ett städat och rent badrum har många fördelar. Inte bara för att det är så mycket trevligare att vistas där inne när det är fräscht och fint utan även för att ett rent badrum kan hålla mögel och bakterier borta.

Använd miljömärka städprodukter som Hemfrids egna eller hemmagjorda medel med naturliga ingredienser när du städar ditt badrum. Städa inte badrum med klorin som har en stor negativ miljöpåverkan.

Rengöra badrum med ättika

Ättika är en riktig husmorsklassiker med otaliga användningsområden och som fungerar jättebra även i badrum. Ättika är bakteriedödande och desinficerande vilket är utmärkta egenskaper i badrummet och duschen. Fukten i badrum och dusch lockar till sig mögel men vattnet skapar även kalkavlagringar vilket gör det mer svårstädat. Med ättika kan du både förebygga och åtgärda.

Blanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska och använd som ett allrengöringsmedel. Det fungerar på alla typer av ytor utom natursten som marmor och granit som kan skadas av syran. Spraya och låt ditt medel verka en stund innan du borstar eller torkar rent och sköljer av. Skydda händerna med handskar när du hanterar ättika och se till att vädra ordentligt.

Städa badrum med bikarbonat

Även bikarbonat är en hederlig gammal trotjänare i städsammanhang. Ensam och i kombination med ättika är den en riktig räddare i nöden om du har hårt angripna ytor i badrum och dusch.

För att skura kakelfogar i badrummet kan du använda bikarbonat med lite vatten och blanda till en pasta. Använd en borste och skura fogarna, det kan räcka för att få dem rena. Om det krävs mer så sätt på handskar och spraya över bikarbonaten med ättika. Det börjar fräsa bubbla och en djupare rengöring sätter i gång. Skura, låt det verka en stund och skölj sedan med vatten.

Städa badrumsgolv

Hur du ska städa ditt badrumsgolv beror på vilket material som golvet består av. Om du har natursten som till exempel marmor eller granit så kan du inte använda sura medel som till exempel ättika, eller köpta medel för rengöring av badrum när du städar. De fräter på stenen som får matta fläckar som inte går att få bort. Till stengolv fungerar såpa bra eftersom såpan både rengör och behandlar. Trägolv är inte så vanliga i badrum men om du har ett oljat eller vaxat trägolv i badrummet så är även där såpa att rekommendera. Till de flesta andra golvmaterial fungerar ett allrengöringsmedel bra. Dosera enligt förpackningen och överdosera inte eftersom det kan få motsatt effekt där golvet blir klibbigt och drar åt sig smuts i stället för att göra rent.

Behöver ditt hem och badrum en rejäl storstädning men tiden räcker inte riktigt till? Våra team med Hemfridare hjälper dig att storstäda hela ditt hem ner till minsta lilla list. Boka
storstädning!

Att göra rent badkaret är viktigt för att nästa bad både ska härligt och hygieniskt

Rengöra badkar

Känslan när du sänker ner dig i ett varmt badkar efter en lång arbetsvecka är härligt. Att göra rent samma badkar lockar nog inte lika mycket men är viktigt för att nästa bad ska bli lika härligt och samtidigt hygieniskt.

Ta för vana att spola rent badkaret med duschmunstycket efter varje användning så får du bort löst sittande tvålrester. När det är dags för en mer noggrann rengöring för att få bort smuts, kalk, fett och andra avlagringar finns det flera olika metoder och medel att ta till. Utgå från materialet i ditt badkar och läs tillverkarens rekommendationer. Vissa material är känsliga och tål inte slipande medel och material.

Ett bra rengöringsmedel för de flesta badkar är specialmedel för badrum. De är anpassade för att ta sig an kalk vilket är det som gör att karet känns strävt och svårt att hålla rent. Vanligt handdiskmedel är bra på att lösa fett och smuts i badkaret.

Hemmagjorda städmedel till badkaret

Om du vill använda hemmagjorda städmedel så kan du ta till bikarbonat blandat med lite vatten. Sprid ut ut pastan i karet med en trasa eller svamp, låt verka en stund, gnugga på mer utsatta områden som på vattenranden upptill på karet och på avställningsytorna och skölj sen med duschslangen.

Fula kalkavlagringar i badkaret får du bort med ättika och bikarbonat. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska. Blöt karet med vatten, pudra över bikarbonat och spraya över med ättikblandningen. Låt stå en stund tills det slutat bubbla. Ta på handskar och gnugga rent med en trasa, borste eller svamp. Skölj med rent vatten. Att förebygga genom att spraya lite ättikslösning efter varje bad är också en bra idé.

Var försiktig om du har natursten runt om ditt badkar. Då ska du inte använda varken badrumsrengöring eller ättika utan hålla dig till rengöringsmedel utan syra.

En fräsch toalett är ren både på utsidan, insidan och runtomkring

Städa toaletten – 3 tips

Att toaletten är ren sätter tonen för hela badrummet. Dels för din egen och andras trivsel men även ur hygiensynpunkt. En toa blir av naturliga skäl fortare smutsig än andra ytor i badrummet och bakterier kan spridas. En fräsch toalett är ren både på utsidan, insidan och runtomkring.

Städa toalettens utsida

Till utsidan behöver du ett bra allrengöringsmedel eller ännu hellre ett speciellt WC- eller badrumsrent som tar bort kalkavlagringar. Tänk på miljön och använd miljömärkta produkter. Använd handskar när du städar toan. Reservera ett par speciella trasor till just toaletten och välj en färg som för dig och resten av familjen signalerar toatrasa så att eventuella bakterier inte sprider sig till andra ytor. För att komma åt i skrymslen och vrår till exempel runt toalettlockets fästen är det bra att använda en uttjänt tandborste. Texta ”toa” på den med en spritpenna så ingen tar fel. Dosera rengöringsmedlet enligt förpackningen och låt medlet verka innan du borstar och torkar bort det med rent vatten.

Städa toalettens insida

Till insidan av toaskålen behöver du ett medel som både gör rent och tar bort kalkavlagringar. Ett miljövänligt WC-rent med barnsäkerhetskork pryder sin plats bredvid varje toalett tillsammans med en fräsch toaborste. Det gör det enkelt att snabbt göra rent vid behov. Spruta medlet in under kanten på skålen, låt det rinna ner och skura runt uppifrån och er med borsten. Spola av borsten när det sista rena vattnet spolas ut.

Då och då behöver du ta ett extra krafttag i toaskålen och då kan du testa dessa knep.
Spola så att insidan av toaletten är blöt. Pudra över bikarbonat. Blanda lika delar ättika med vatten och häll i en sprayflaska. Spraya över bikarbonaten som börjar fräsa. Skura noga utmed insidan på porslinsringen med en mindre borste, till exempel en diskborste som du avsatt för toarengöring och märkt ”toa”. Använd en vanlig toaborste i resten av toaskålen och låt blandningen verka i ytterligare en kvart. Spola rent. Ättika löser upp kalkavlagringar och din toalett är genast fräschare och lättare att hålla ren.

Städa runt toaletten

Glöm inte att städa noga runt om toaletten också. Vatten och andra partiklar skvätter lätt ut från toan när du spolar och skurar ur med toaborste så håll golv och väggar runt om rena. Här kan du använda samma allrengöringsmedel eller badrumsrent som till utsidan av toaletten under förutsättning att ytorna inte är av natursten som inte tål syran i de produkterna. Natursten som granit och marmor kräver mildare medel som såpa.

Om du hellre ägnar tid åt annat så kan vi hjälpa dig med regelbunden städning av ditt badrum och hem. Läs mer om vår hemstädning!

Städa duschen lite och ofta snarare än mycket och sällan

Städa duschen – 5 tips

I duschen gör vi oss rena och därför är det viktigt att även den är ren. Kalk, fett, hår, hudavlagringar och tvålrester fastnar på golvet i duschen men även på väggarna kring duschen.

Göra rent med ättika i duschen

Städa lite och ofta snarare än mycket och sällan så är det betydligt lättare att hålla rent. Ha för vana att med duschmunstycket spola av väggar och golv innan du kliver ur. På så sätt sköljs det som sitter löst ner i avloppet och får inte möjlighet att torka in. En sprayflaska med hälften ättika och hälften vatten att spraya väggar och golv med efter duschen hjälper till att hålla kalkavlagringar borta och duschen fräschare mellan de mer grundliga städningarna. Undvik dock ättika om du har natursten som till exempel marmor i duschen, då krävs det mildare medel som inte fräter på stenen. En gummiskrapa är också ett bra verktyg för att hålla bort kalkavlagringar. Skrapa duschväggarna och golvet in mot avloppet efter duschen.

Även i den grundligare rengöringen av duschen är ättikan en räddare i nöden om du har andra material än natursten i ditt duschutrymme. Duschmunstycket får du rent genom att du trä en plastpåse med ättika över och försluta med ett gummiband. Låt munstycket ligga i ättikan i en halvtimme och borsta sen rent med en borste, till exempel en gammal tandborste. Kalkavlagringarna försvinner, det blir rent och du får bättre vattentryck. Ättikan är stark så använd handskar och se till att vädra ordentligt.

För att få bort kalkavlagringar kring duschdörrar, duschskenor och liknande kan du blöta toalettpapper med ättika och lägga på. Låt stå i en halvtimme och borsta sen med tandborsten och spola rent.

Någon gång om året är det bra att göra rent vattenlåset

Göra rent avloppet

Fräscha upp avloppet genom att ta bort silen, hälla ner en ½ dl bikarbonat och ½ de ättika. Det bubblar och fräser och rengöringen sätter igång. Låt stå i en halvtimme och spola därefter rent. Någon gång om året är det också bra att göra rent vattenlåset. Då tar du bort silen och tar ur det som ser ut som en hink. Det är ofta ett vridmoment för att få bort vattenlåset. Lyft upp hinken, ta bort det som sitter fast, skura rent med en tandborste doppad i ättika och spola rent. Se till att det blir tätt när du sätter tillbaka vattenlåset så att dålig lukt inte kan tränga upp från avloppet.

Rengöra duschgolv

Det tydligaste tecknet att din dusch behöver få sig en extra omgång med skurborsten är när fogarna börjar se solkiga ut. Duschgolv blir lätt missfärgade framför allt i fogar mellan klinkerplattor. Att bara torka rent räcker oftast inte utan det krävs lite mer. Att göra rent fogarna är dessvärre inte lika lätt som att göra rent kakel och de drar även till sig smuts och mögel med sin matta ta men här får du några tips om hur du kan gå till väga.

Fogrengöring

För att komma åt ordentligt mellan kakel- och klinkerplattorna behöver du en borste. Det finns olika specialborstar som du kan köpa men en som du säkert redan har hemma är en begagnad tandborste. Den har precis rätt bredd för att borsta fogen. Du behöver även ett medel som gör rent fogen. Det finns speciella fogrengöringsmedel att köpa men du kan också göra eget av bikarbonat och ättika.

Blanda bikarbonat med lite vatten till en pasta. Doppa tandborsten i pastan och skura fogarna. Låt stå i en kvart och spola sedan rent. För extra tuffa fläckar kan du spraya ättika över och får då en ännu djupare rengöring när det bubblar och fräser. Skrubba lite till och spola rent. Använd handskar och vädra när du städar med ättika. Ett munskydd kan vara på sin plats om du inte har möjlighet till öppet fönster eller bra luftflöde.

Ett alternativ är att med en klassisk skurborste och såpa få rent duschgolvet. Häll outspädd såpa på den blöta borsten och skura längs med varje fog ett par gånger fram och tillbaka. Borsten kommer åt i de skrovliga skrymslena mellan plattorna och borstar bort den ingrodda smutsen.

När du gjort rent fogarna och låtit dem torka men de fortfarande ser lite solkiga ut finns det fogpennor att ta till. Du målar helt enkelt över den befintliga fogen för att fräscha upp den. Undvik att göra det om du har ett mögelangrepp för pennan täcker bara över och behandlar inte. Om du har mögelangrepp som du inte får bort själv med medel som går att köpa, kontakta en saneringsfirma som kan ta bort det angripna. I förebyggande syfte kan du impregnera fogarna med medel som finns att köpa. Det gör fogarna mindre porösa och underlättar städning.

Tvätta duschdraperi

Om ditt duschdraperi ser ledset ut och inte doftar gott är det dags för en uppfräschning. Börja med att se om det finns tvättråd. Tvättrådet brukar vara insytt i sömmen upptill eller på sidan. I tvättrådet framgår om du kan tvätta duschdraperiet i maskin eller behöver tvätta för hand.

Många duschdraperier kan köras i maskin och i så fall kan du utöver tvättmedel tillsätta 1,5 dl 12% ättiksprit i tvättmedelsfacket. Det drar ut den unkna lukten och fräschar upp tyget. Om det krävs handtvätt så fyll en balja med 5 liter vatten och 1 dl ättikssprit. Lägg i draperiet, låt ligga i 30 minuter och tvätta därefter med tvättmedel och skölj.

Det enklaste sättet att torka duschdraperiet är att hänga upp det på stången igen.
Ha för vana att spraya duschdraperiet med ättika med jämna mellanrum mellan tvättarna. Ha en sprayflaska med lika delar ättika och vatten till hands så går det lätt. Förvara alltid egna och köpta städmedel oåtkomligt för barn och använd inte flaskor som kan tolkas som dryck när du gör egna blandningar.