mordarsnigel-3

10 tips på hur du bekämpar mördarsniglar

Att bekämpa mördarsniglar kan vara tufft, men med rätt medel och teknik går det. Vi ger dig våra bästa tips för att bekämpa mördarsniglar i din trädgård.

Så blir du av med mördarsniglar

Det är den spanska skogssnigeln som fått öknamnet mördarsnigel. Anledningen till det tillmälet är att den här rackarn både äter döda djur och insekter men även levande sniglar och mindre djur. Du känner igen den i din trädgård på sin rödbruna färg.

Medel och metoder mot mördarsniglar

Här får du tips på olika sätt och medel mot mördarsniglar i din trädgård. Mest effektivt är att kombinera flera metoder samtidigt. Lycka till med din snigeljakt!

1. Skapa en snigelfälla

Att gillra snigelfällor med öl kan hjälpa dig bli av med mördarsniglarna. Sniglarna dras till doften av öl och ramlar ner i fällorna och drunknar. När en fallit i lockar den till sig fler som går samma öde till mötes. Fördelen med ölfällor är att de avlivar skonsamt. Oavsett vad man tycker om de här ryggradslösa djuren så bör man aldrig plåga dem till döds. Ölfällor finns att köpa färdiga men du kan även skapa egna. Du kan helt enkelt gräva ner en skål i marken och hälla i öl. Ett annat alternativ är att bygga en fälla av en PET-flaska. Skär av toppen och vänd pipen inåt. Fyll på med öl och lägg flaskan på marken. Sniglarna kan krypa in men inte ta sig ut. Oavsett vilken typ av fälla du väljer, fyll fällorna med öl mot kvällen och töm dem på de drunknade sniglarna nästa morgon. Gillra fällorna igen på kvällen för en ny natts fångst.

Du kan även sätta ut fällor och använda järnsulfat mot sniglar. Det är ett medel som finns att köpa i form av små korn som snigeln äter upp och som dödar den. Järnsulfatet är ofarligt för andra djurarter men andra snigelsorter stryker med vilket är bra att tänka på.

Mest effektivt är att kombinera flera metoder samtidigt när du vill bli av med mördarsniglar

2. Koppartejp och metaller

En metod som du kan prova på mer avgränsade ytor är att sätta upp hinder i koppar mot mördarsniglar. Skaffa koppartråd mot sniglar eller koppartejp och fäst omkring ytan som du vill skydda från sniglarnas framfart. Du fäster koppartråd eller koppartejp mot sniglar runt till exempel krukor och pallkragar. Kopparen genererar elektrisk spänning när snigeln vill ta sig förbi vilket i bästa fall gör att den drar sig tillbaka. Nackdelen är att ju större snigeln är desto mindre påverkas den av stötarna så metoden är inte hundraprocentig men ändå väl värd att testa.

Om du har pallkragar eller andra typer av odlingslådor i din trädgård finns det även en annan metod där du använder metall för att skydda dina växter mot snigelinvasion. I handeln finns det specialkanter att köpa som förhindrar sniglarna att ta sig över sargen. Om du är händig i metallslöjd kan du även bocka till egna snigelbarriärer.

3. Elstängsel

Om du tar riktigt stora problem med mördarsniglar kan det vara värt att investera i ett elstängsel. Strömmen i ett elstängsel är svag så du skadar varken dig själv eller djur i omgivningen men stora sniglarna dör i kontakt med strömmen. Små sniglar kan komma att ta sig under så det är en metod som är bra att kombinera med andra barriärer eller medel så att du får bukt med hela ditt snigelbekymmer.

4. Vattenglas

Här handlar det inte om att bekämpa mördarsniglar med ett glas med vatten i utan med ett medel som heter Vattenglas. Vattenglas är ett natriumsilikat som du penslar på dina krukor och odlingslådor. Det är basiskt och ger sniglarna obehag när de vill ta sig över. Medlet är ofarligt för både djur, människor och miljö när det har torkat. Du får göra om proceduren några gånger under säsongen för att medlet ska hålla sig verksamt under hela perioden då sniglarna är aktiva. För att skydda vattenglaset mot regn kan du kombinera med att montera en utstickande kant på din odlingslåda.

5. Specialverktyg

Det finns specialverktyg att köpa för att utrota mördarsniglarna på din tomt. Med verktyget kan du lätt plocka upp och slänga sniglarna utan att behöva hantera dem med händerna. Ett bra alternativ om du tycker just det momentet är obehagligt.
Mördarsniglar gillar skugga och fukt där de kryper in och gömmer sig för solen. När du går ut på jakt, leta till exempel i kompost och under växter med större blad. Stor chans är också att hitta dem under krukor och hinkar, särskilt om de är upp och nervända. Bästa utsikterna att lyckas med jakten är att var ute och plocka sen kväll eller tidig morgon innan solen går upp eller när det regnar.

6. Klippning

En effektiv metod som kan upplevas som obehaglig för dig som utför den är att klippa itu eller hugga av sniglarna. Ta på dig handskar, eftersom sniglarna kan bära på listeriabakterier, och gå på jakt. Bästa tid att gå ut och leta är under tidig morgon, sen kväll eller när det regnar. Ta med dig en grov sax eller spade och klipp eller hugg av huvudet på sniglarna som du hittar. Låt dem gärna ligga kvar på platsen och kom tillbaka en stund senare. Mördarsniglar äter sina artfränder så nu när du har skapat ett lockbete har du chans att ta hand om ännu fler av dem.

7. Frysning

En metod som inte är lika kletig som att klippa eller hugga itu sniglarna är att plocka dem och lägga dem i en plastpåse. När du avslutat din insamling knyter du ihop påsen och lägger den i frysen där mördarsniglarna dör. Därefter kan du slänga dem eller till och med kompostera dem.

Mördarsniglar är inget vi vill ha men det är levande varelser och ska aldrig plågas ihjäl

8. Nematoder

Du kan föra din kamp mot mördarsniglar med biologisk bekämpning i form av nematoder. Nematoder är mikroskopiskt små maskar som infekterar sniglarna och infektionen dödar dem. Mördarsniglar äter gärna varandra så när en har blivit infekterad och äts av en annan så blir den i sin tur också infekterad och så vidare. Du köper nematoderna i form av ett pulver som innehåller vilande larvstadier av nematoderna. Pulvret löses upp i vatten. Du samlar in ett antal mördarsniglar och klipper itu dem bakom huvudet. lägg delarna i nematodblandningen. Snigeldelarna lägger du sedan ut på tomten där sniglar brukar hålla till. De blir lockbetet som drar till sig andra och när de äter av de nematod-indränkta så drabbas de av infektionen och dör och så vidare. En dominoeffekt som visat sig vara väldigt effektiv i olika tester. Det är däremot bra att veta att metoden är kontroversiell. Det finns forskare som menar att nematoderna kan orsaka skador i naturen så läs på ordentligt innan du börjar använda medel med nematoder.

9. Förebygg

Det är tyvärr ofta du själv som introducerar mördarsniglar i din trädgård. De kan följa med rotklumpar i form av ägg när du får växter av andra odlare som har mördarsniglar i sin trädgård. De kan även komma med hem när du köper växter. Innan du tar hem krukor och plantor, granska jorden och jordklumparna noga för att upptäcka ägg från mördarsniglar. Äggen ser ut som vita små kulor med en diameter på ca 3-4 mm. De sitter ofta tillsammans med 20-30 stycken i en klump. Det tar bara en eller ett par veckor för äggen att kläckas så när du hittar de är det viktigt att agera fort och göra dig av med dem och eventuellt hela växten.

10. Undvik

Mördarsniglar är inget vi vill ha i våra trädgårdar eller på våra tomter men det är levande varelser och ska aldrig plågas ihjäl. Metoder som saltning och kalkning är plågeri och ska aldrig användas när du utrotar sniglarna. De metoderna påverkar även miljön runt omkring och ska därför undvikas av flera anledningar.

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och duktiga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med trädgårdshjälp och trädbeskärning!