Pexels-klader-tork-16-9

Allt mot fläckar!

Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

Så får du bort 37 vanliga fläckar

Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.

Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår. Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat.

Bra att ha hemma

  • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!

  • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.

  • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.

  • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.

  • Vita trasor.

Gör så här

Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

  • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.

  • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.

  • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper.

Ta bort fettfläckar

En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten. Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin.

Ta bort kaffefläckar

Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i. För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten.

Ta bort blodfläckar

Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten. Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt.

När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan.

Ta bort vinfläckar

Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår. Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk. Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat.

Apelsin

Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Asfalt

Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.

Banan

Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger. Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt.

Blåbär

Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa. Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.

Bär

Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad

Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant

Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt

Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.

Glass

Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till. Tvätta därefter plagget som vanligt.

Gräs

Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt. Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger.

Jord

Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken. Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt.

Ketchup

Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.

Klister

Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna.

Kulspetspenna

Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol.

Kåda

Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit. När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt.

Läppstift

Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd.

Majonnäs

Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt

Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk

Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt.

Nagellack

På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton. Det fungerar dock inte på syntetmaterial. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.

Olja

För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel. Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt.

Persika och nektarin

Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först. En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.

Rost

För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa. Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt.

Skokräm

Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

Förbehandla sminkfläckar med t ex flytande diskmedel

Smink

Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.

Solkräm

Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.

Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

Spritpenna

T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.

Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret. Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.

För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.

En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna

Svett

Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar. Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

Te

Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det. Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika.

Tomatsås

Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.

Trycksvärta

Förbehandla fläckar från trycksvärta genom att gnida in lite såpa. Tvätta sen som vanligt efteråt.

Öl

Ölfläckar kan du få bort genom att fukta fläckarna med vit vinäger.