Pexels-diskmaskin-narbild-16-9

Så enkelt rengör du diskmaskinen

Det kan verka konstigt att behöva gör ren diskmaskinen inuti, den diskar ju rent dina tallrikar och glas. Med jämna mellanrum behöver även den lite extra omsorg och det varken speciellt svårt eller tidskrävande. En gång i kvartalet är lagom att ge maskinen en mer noggrann rengöring. Du märker att det är dags om det luktar unket i maskinen trots att du precis diskat, att disken inte längre blir helt ren eller att det finns avlagringar på disken och i maskinen. Här får du tips på hur du gör och hur du håller diskmaskinen och därmed också disken fräsch mellan rengöringarna.

Så gör du ren din diskmaskin steg för steg

När det är dags för en mer noggrann rengöring av din diskmaskin är det bra att först skydda golvet framför mot dropp och stänk.

 1. Börja alltid med att läsa manualen för just din diskmaskin. I den ser du hur maskinen är uppbyggd, vilka delar som du kan ta bort och rengöra för sig och hur du får loss dem.

 2. Töm diskmaskinen på disk och kör ett kortprogram med ättika, citronsyra eller bikarbonat. Du hittar recept längre ner i texten.

 3. Plocka bort lösa delar som bestickkorgar.

 4. Dra ut och haka ur diskmaskinskorgarna.

 5. Plocka ut silen och filtret. När du snurrat på vredet för den lilla filterkorgen så får du även bort ytterligare ett par delar som du tar ut och diskar för hand.

 6. Ta bort spolarmarna och diska dem för hand. De små hålen som vattnet sprutar genom kan bli tilltäppta så använd till exempel en tandpetare och gå från hål till hål.

 7. Använd en liten borste, till exempel en gammal tandborste och borsta rent i alla små skrymslen på insidan av maskinen och luckan inklusive diskmedels- och spolglansfacket. Du kan använda diskmedel, såpa eller utspädd ättika som rengöringsmedel.

 8. Använd en svamp och liten borste och gör rent på och runt om alla gummilister med samma medel.

 9. Torka ur hela insidan med fuktigt trasa med ditt rengöringsmedel.

 10. Gör rent ramen som inte kommer i kontakt med vatten när du kör maskinen med en svamp eller trasa. Använd en gammal tandborste vid gångjärnen. Även här fungerar diskmedel, såpa eller utspädd ättika.

Gör rent på insidan av maskinen och luckan inklusive diskmedels- och spolglansfacket

Det här behöver du för att göra och hålla diskmaskinen ren

I manualen för din diskmaskin framgår det hur du tar hand om just din diskmaskin och när och var du fyller på till exempel diskmedelssalt och spolglans.

Medel för rengöring

Du behöver inte köpa avancerade specialprodukter för att göra rent och hålla rent i diskmaskinen. Naturliga medel som ättika, citronsyra och bikarbonat hittar du i din vanliga mataffär och de fungerar jättebra och är mer miljövänliga än en massa kemikalier.

Diskmedel och såpa

Vanligt diskmedel och såpa fungerar bra för att torka maskinens insida med och för att handdiska lösa delar.

Ättika

För att få bort kalkavlagringar och fettavlagringar i diskmaskinen kan du använda ättika. Häll 1-2 dl ättika i diskmedelsfacket eller i botten på din tomma maskin och kör ett kort diskprogram. Ättikan tar även bort dålig lukt i maskinen så den har många funktioner och fördelar.

Du kan även använda utspädd ättika för att torka ur diskmaskinen om du föredrar det framför diskmedel och såpa.

Citronsyra

Citronsyra har samma egenskaper som ättika och även den kalkar av, tar bort fett och fräschar upp. Ättikan upplevs ofta som en stark och stickande doft och då har citronsyran fördelen att den doftar riktigt gott. Häll ett par matskedar citronsyra i botten på den tomma diskmaskinen och kör ett kort diskprogram.

Bikarbonat

Bikarbonat i kombination med ättika är en riktig husmorsklassiker som med sina kalklösande och fettlösande egenskaper även passar bra till att rengöra diskmaskinen. Häll en matsked bikarbonat och en deciliter ättika i diskmaskinen och kör ett kort diskprogram i den tomma maskinen.

Du kan även utesluta ättikan och bara köra en tom maskin på hög temperatur med en deciliter bikarbonat i botten på maskinen.

Diskmaskinssalt

Nertill i din diskmaskin finns det ett skruvlock med en behållare under där du fyller på diskmaskinssalt. De flesta maskiner signalerar med ett ilsket lysande S att det är dags att fylla på med salt. Hårdheten på vattnet där du bor påverkar om du behöver använda diskmaskinssalt. Om du har mjukt vatten behöver du inte använda salt.

Diskmaskinssaltet kommer inte i kontakt med din disk utan gör sitt jobb bakom kulisserna och saltets funktion är att motverka kalkavlagringar i diskmaskinen. Kalkavlagringar kan göra din disk fläckig så saltet hjälper både till med att hålla maskinen och disken ren.

Diskmaskinssalt ska inte förväxlas med vanligt grovsalt. Det innehåller inte karbonater eller järn vilket det salt som vi äter ofta gör och som kan skada diskmaskinen. Du hittar diskmaskinssalt i hyllan med diskmedel i mataffären.

Spolglans

Om du upplever att disken fortfarande är blöt efter maskindisk kan det behöva fyllas på med spolglans. Spolglansen tar bort vatten från disken under sista sköljningen och hjälper till med torkningen där den förhindrar att vattendroppar torkar in på disken och lämnar fläckar.

Anpassa mängden spolglans efter hårdheten på vattnet i ditt område. Mängden justerar du för det mesta via ett litet vred intill där du fyller på spolglansen. Ju mjukare vatten desto lägre dos spolglans behövs det.

Ättika som spolglans

Om du i stället för köpta spolglansmedel hellre vill använda något som är mer miljövänligt kan du använda 12% ättikssprit. Fyll facket för spolglans, som ofta sitter i diskmaskinsluckan, med ättikssprit i stället för spolglans helt enkelt.

Verktyg för rengöring

För att göra rent din diskmaskin behöver du inga krångliga verktyg. Vanlig diskborste, disktrasa eller mikrofiberduk, en kökssvamp, en gammal tandborste och ett par tandpetare räcker bra!

Du ska inte behöva skölja disken innan du stoppar den i diskmaskinen men skrapa av maten innan

8 vardagstips för diskmaskinen

 1. Kika in i maskinen varje gång efter att du diskat och ta bort eventuella matrester som inte sköljts undan.

 2. Gör rent filtret varje vecka om du använder din diskmaskin regelbundet flera gånger i veckan. Det behövs för de allra flesta diskmaskiner bara en enkel skruvning av ett vred nertill i maskinen. Dra ut den nedre korgen, snurra på vredet till filterkorgen, lyft upp den och diska av den med för hand med varmt vatten och lite handdiskmedel innan du stoppar tillbaka och vrider den på plats igen.

 3. Du ska inte behöva skölja disken innan du stoppar den i diskmaskinen men se till att skrapa av så mycket som möjligt innan. Om det tar tid för dig att fylla maskinen innan du kör den kan du spola av lite så slipper du matlukten.

 4. För att disken ska bli ordentligt ren är det viktigt att delarna inte nuddar varandra i så stor utsträckning som möjligt utan att vattnet har möjlighet att komma åt runt om överallt.

 5. Undvik att överdosera diskmedel. Kolla vilken hårdhet på vatten du har där du bor och anpassa doseringen efter det. Att använda mer betyder inte att det blir renare, snarare att maskinen kan få problem att skölja bort.

 6. När du kört en maskin och tömt den är det bra att låta luckan stå på glänt en stund och låta maskinen torka ur ordentligt. I en maskin som inte får möjlighet att torka upp inuti mellan varven kan bakterier frodas och mögel bildas.

 7. Mellan de mer noggranna städtillfällena då du tar ut alla delar ur din diskmaskin och gör rent på djupet är det bra att köra en tom maskin då och då. Tillsätt gärna lite ättika i tvättmedelsfacket så får diskmaskinen lite extra kärlek.

 8. Ha för vana att spara citrusfrukt som blivit över och delvis använts efter maten och lägg klyftor eller skivor och skal i bestickkorgen. Det fräschar upp diskmaskinen och när du öppnar luckan efter disken doftar det dessutom fantastiskt gott.