Kok-spis-narbild-16-9

Rengör din ugn snabbt och enkelt

Att rengöra ugnen ligger troligen inte på din topplista över helgnöjen men när det börjar lukta bränt från tappade pommes frites och när ugnsluckan inte längre går att se igenom kan det vara dags. Här får du tips på hur du rengör din ugn snabbt och enkelt.

Rengöra ugnen – våra bästa tips för hur du städar din ugn

När du rengör din ugn oftare snarare än väldigt sällan slipper du det värsta grovjobbet och kommer undan lite enklare varje gång. En gång i kvartalet kan vara lagom att städa ugnen om du använder den regelbundet. Här får du tips som hjälper dig att rengöra din ugn snabbt och enkelt.

Innan du sätter i gång med din ugnsrengöring är det bra att läsa instruktionen för just din ugn.

Vissa ugnar har egna rengöringsprogram som pyrolysfunktioner. De förbränner på hög temperatur de avlagringar som finns från din gamla mat och lämnar bara kvar lite aska som du torkar bort med en fuktig trasa. Nackdelen med de här funktionerna är att du inte kan använda ugnen på ett antal timmar men fördelarna är att du bara trycker på en knapp för att sätta igång rengöringen. På grund av den höga temperaturen och starka lukten bör varken du, familjen eller husdjur vistas i köket medan rengöringsprocessen pågår. Ugnar med den här typen av funktion ska inte rengöras på annat sätt, dvs du ska undvika både köpta ugnsrengöringsmedel och hemmagjorda blandningar som kan skada insidan. Andra ugnar kan vara känsliga för slipande skursvampar och stålull. Läs på så att din ugn inte skadas.

Är ugnsrengöring något du helst skulle vilja slippa? När du bokar en storstädning hos oss kan du lägga till en ugnsrengöring!

Du kan göra rent din ugn med citron

Rengöra ugn med såpa

Ett enkelt och miljövänligt sätt att göra rent ugnen på är med såpa och vatten.
Blanda 2 dl såpa med 1 dl vatten i en sprayflaska. Spraya insidan på ugnen och stäng ugnsluckan. Sätt ugnen på 100 grader och låt den stå på i 15-20 minuter. Stäng av och låt svalna. Torka ur smutsen med en fuktig trasa eller svamp. Förutom att det blir rent så doftar det även naturligt gott av såpan.

Rengöra ugn med ättika

Ättika har otroligt många användningsområden och naturligtvis kan du även använda ättika till att rengöra din ugn. Häll ättika i en ugnsfast skål och placera skålen i ugnen. Ättikan i kombination med fukten och värmen löser upp fett och avlagringar.

Värm ugnen till 50 grader och låt stå i ca en timme. Stäng av ugnen och låt den svalna helt innan du öppnar luckan. Torka bort smutsen med till exempel diskmedel med vatten på en svamp med såpa och vatten på en mikrofibertrasa.

Rengöra ugn med citron

Citron är inte bara gott och bra till matlagning och bakning. Du kan även göra rent din ugn med citron. Dela två citroner och pressa ut saften i ett ugnsfast kärl, till exempel en gryta. Häll på vatten och lägg i citronhalvorna.

Ställ kärlet i ugnen och sätt den på 250 grader i en halvtimme. Låt ugnen svalna efteråt, ta ut kärlet och torka ur insidan av ugnen med en fuktig mikrofibertrasa.

Rengöra ugn med bakpulver eller bikarbonat

När din ugn blivit riktigt ingrodd efter all god mat som du lagat i den kan du göra rent den med hjälp av bikarbonat eller bakpulver. Blanda pulvret med varmt vatten till en smet.

Ta på dig handskar och smörj insidan av ugnen med blandningen. Håll ditt kök väl ventilerat, skydda golvet framför med plast, häll vinäger eller ättika i en sprayflaska och spraya över den insmorda ugnen. Det bildas en kemisk reaktion och det fräser och bubblar medan rengörningen pågår. Låt allt verka tills det torkat och torka sedan bort det hela med en fuktig mikrofibertrasa eller svamp.

Det är värt att ge dina galler lite extra omvårdnad då och då

Rengöra ugnsgaller

Igengrodda ugnsgaller är ingen rolig syn när du ska laga mat. Det är värt att ge dina galler lite extra omvårdnad då och då. Här får du några sätt att göra rent ugnsgaller på som är värda att testa.

Med blötläggning

Om du har en tillräckligt stor diskho kan du blötlägga dem där med lite diskmedel eller såpa. Låt dem ligga i minst en halvtimme så att smuts och fett hinner lösas upp. Diska och borsta av. Stålull kan hjälpa till med de mest ingrodda fläckarna. Du kan även använda en liten stålborste på de värsta ställena. De små stålborstarna hittar du i järnhandeln.

Om diskhon inte räcker till i storlek kan du ta till en större balja eller till och med badkaret. Skydda badkarets emalj med en gammal handduk innan du tappar på vatten.
Om du har galler som är riktigt hårt åtgångna kan du låta dem ligga i över natten och öka dosen diskmedel och såpa och komplettera med en näve bikarbonat. Borsta rent morgonen därpå.

I ugn

Din ugn kan hjälpa till med rengöringen av ugnsgallret! Ställ in en djup ugnsplåt i ugnen. Lägg gallret ovanpå och fyll på med vatten så att det täcks. Droppa i såpa eller diskmedel och sätt på ugnen på 100 grader i 30 minuter. Värmen hjälper till att lösa upp det ingrodda och fastbrända. Ta ut gallret efter halvtimmen passerat och diska av.

Med Coca Cola

Det kan låta märkligt men Coca Cola kan göra rent ditt galler. Låt ugnsgallret ligga och dra i Cola Cola i en timme eller mer. Drycken är frätande och gör så att fett, fastbränd mat och avlagringar löses upp. Skura sen med en borste bort det tidigare fastbrända.

Med tidningspapper

En enkel metod för att lösa upp det ingrodda i gallret är med hjälp av vanliga dagstidningar. Arbeta på en yta som tål vatten eller skydda ytan du vill prova detta på med till exempel en vaxduk. Blöt ett par dagstidningar och lägg ut dem i en yta som motsvarar ditt ugnsgaller och lite till. Lägg ugnsgallret på tidningarna och smörj in gallret med såpa. Täck med ytterligare ett lager blött tidningspapper och vik ihop till ett paket. Låt ligga i flera timmar för bästa resultat. Fukten från tidningspappret löser upp det ingrodda och gallret blir mycket lättare att diska av efteråt.

Efter en tids matlagning och bakning vill dina ugnsplåtar få sig en rejäl omgång

Rengöra ugnsplåtar

Du känner säkert igen att efter en tids matlagning och bakning så behöver dina ugnsplåtar få sig en extra grundlig rengöring för att bli fräscha igen. Matrester har bränts fast och går inte att få bort med bara vanlig diskning.

Med bikarbonat och ättika

Med en blandning av bikarbonat och ättika kan du få dina plåtar rena igen. Blanda en del ättika med fyra delar vatten i en sprayflaska. Arbeta på en tålig yta som inte skadas av syran i ättikan och var noga med att vädra och att skydda dina händer med diskhandskar. Spraya lösningen över dina plåtar och låt stå i ca en timme. Pudra över bikarbonat och skrubba med en hårdare diskborste eller skursvamp. Häll hett vatten över plåtarna och låt stå i ytterligare tio minuter. Skrubba en gång till och skölj av.

Med såpa

Ett annat alternativ är att smörja in plåtarna i såpa och ställa in dem i ugnen på 100 grader i en kvart. Ugnens värme i kombination med såpan löser upp det ingrodda. Låt ugnen svala, ta ut plåtarna och nu är det lättare att borsta och skrubba dem rena.

Om ugnsglaset är ordentligt ingrott kan du göra rent med bikarbonat och ättika

Rengöra ugnslucka

Mat som stänker medan den tillagas kan göra att du till slut efter en tid knappt ser vad som pågår innanför glaset. Att göra rent ugnsluckan är inte så svårt som det kan verka. Glasluckan är ömtåligare än ugnsgallret och plåtarna så använd så skonsamma metoder som möjligt när du rengör.

För att undvika att repa glaset kan du blanda lika del bikarbonat och vatten till en tjock smet. Sprid ut det över ugnsglaset och låt stå i 30-60 minuter. Torka bort med en fuktig mikrofibertrasa i omgångar och efterpolera med en ren och torr trasa.

Om det är ordentligt ingrott kan du komplettera genom att hälla ättika i en sprayflaska och spraya över bikarbonaten. Det bubblar och fräser till så använd diskhandskar i ett väl ventilerat kök. Se också till att skydda golvet under med plast så det inte droppar eller skvätter ner. Ättika fräter och kan matta ner ytorna och om du har otur får du matta fläckar. När det torkat in tar du en fuktig mikrofibertrasa och torkar rent glaset. Avsluta med en torr.

Psst! Om du har ett städabonnemang hos oss kan vi hjälpa dig med en grundlig ugnsrengöring i samband med din hemstädning!