Golv-dusch-16-9

Stopp i avloppet?

Bekvämligheter som diskho, toalett, handfat och dusch vill man inte tänka på till vardags, de ska bara fungera. Men plötsligt är det stopp. Vattnet i toastolen höjer sig oroväckande, diskvattnet vill inte rinna undan eller så står det kvar en skummig skvätt i handfatet efter tandborstningen. Men bara lugn, du behöver inte anlita en rörmokare. I de flesta fall kan du rensa avloppet själv och lösa proppen. Här får du våra bästa tips för att rensa avlopp hemma.

Så blir du av med stopp i diskhon

När du diskar och sköljer undan efter matlagningen rinner det lätt ner fett och matrester som på sikt tillsammans kan skapa ett stopp i diskhon som gör att vattnet inte kan rinna undan.
Testa den här metoden att lösa proppen med diskmedel.

 1. Använd en skopa och töm eventuellt stående vatten genom att hälla över det i en hink.

 2. Häll ner 1 dl diskmedel i avloppet och låt stå i en kvart så att medlet har möjlighet att lösa upp fett och andra gamla matrester.

 3. Fyll sen på med hett vatten ur kranen och låt stå tio minuter till.

 4. Be någon att med en trasa hålla för eller tejpa igen översvämningshålet i vasken.

 5. Sätt en vaskrensare över avloppshålet och se till att den sluter tätt.

 6. Fyll därefter på hon ungefär halvvägs och pumpa upp och ner med vaskrensaren. Om du har dubbla hoar behöver du täcka över avloppet i den ho där du inte använder vaskrensaren, annars kommer vattnet upp där av trycket. Täpp för med en plastpåse som du sätter en tyngd, t. ex en tallrik och en blöt handduk över eller be någon trycka för medan du pumpar i den andra hon.

 7. När du känner att proppen släpper spolar du efter med hett vatten.

 8. Upprepa vid behov.

Ha för vana att använda silen och att tömma den i sophinken. Om din diskho inte har en sil, använd en slaskskrapa och flytta över resterna i soporna.

Förebygg stopp i diskhon

 • Tänk på vad du spolar ner i diskhon. Det är lätt att se små matrester glida ner i avloppet med sköljvattnet och tänka att det där lilla inte kan skada, men många bäckar små och du riskerar att på sikt bygga upp en propp i rören under diskbänken. Ha för vana att använda den borttagbara metallsilen om du har en och att tömma den i sophinken. Om du inte har en sil, använd en slaskskrapa och flytta över resterna i soporna.

 • Fett är ofta boven som skapar de värsta propparna i diskhon. Torka bort fett från stekpannan innan du diskar den. Om du har turen att bo i en kommun som erbjuder fettåtervinning är det en bra idé att skaffa en så kallad miljötratt. Den skruvar du på en petflaska och när fettet i din stekpanna eller kastrull svalnat efter matlagningen häller du ner det via tratten ner i flaskan. När flaskan är full lämnar du den i det därför avsedda återvinningskärlet. Enkelt och smidigt och du sparar både tid och energi på att slipp lösa propparna som tenderar att uppstå i köket med jämna mellanrum.

 • Gör regelbundet rent diskhon med diskmedel och hett vatten och spola igenom avloppsrören en stund så du får bort det som kan orsaka framtida stopp.

Använd aldrig starka, frätande medel för att lösa stopp i toaletten eftersom det riskerar att skada toalettskålens glasyr.

Få bort stopp i toaletten

Stopp i toan är aldrig kul. Här är några olika metoder för hur du kan lösa ett stopp i avloppet i toaletten.

Med vatten

När du har ett stopp i toan men vattnet långsamt har runnit tillbaka och inte står ända upp till kanten kan du testa att snabbt och från lite höjd hälla ner en hink med vatten i toaskålen. Trycket från vattnet kan skjuta undan proppen. Tänk på att mängden vatten ska rymmas i toastolen om proppen inte löser sig så du inte råkar ut för en översvämning.

Med vaskrensare

Tryck fast en vaskrensares sugkopp over avloppet och pumpa genom att dra handtaget upp och ner. Du märker när proppen släpper när vattnet plötsligt forsar undan. Spola därefter en extra gång.

Med diskmedel och vaskrensare

Skopa undan så mycket vatten som du kan ut toalettskålen och häll över i en hink. Häll sen ner 1 dl diskmedel och låt stå i en kvart. Fyll på med hett vatten och låt verka i en kvart till. Använd sen en vaskrensare och pumpa bort proppen.

Med rensband

Ett rensband är en rulle med ett metallband som du kan mata ner i avloppet i toaletten. Rensbandet kan peta hål i proppen och lösgöra den från rören så att du kan spola bort den. Du hittar rensband i byggvaruhus och i järnaffären.

Att tänka på

Använd aldrig starka, frätande medel för att lösa stopp i toaletten eftersom det riskerar att skada toalettskålens glasyr.

Så slipper du stopp i toaletten

I toan ska bara toapapper spolas ner. Toapapper är utformat för att snabbt lösas upp av vatten. Andra typer av pappersdukar som t. ex hushållspapper, servetter, pappersnäsdukar, våtservetter och tvättlappar för baby hör inte hemma i toaletten. De löser inte upp sig och orsakar i stället proppar. Och speciellt i toaletten vill du verkligen undvika stopp. Allt annat än toalettpapper ska kastas i soporna och inte i toaletten helt enkel.

Smink och ansiktsrengöring är ofta feta och tillsammans med hår kan det bildas propp i rören.

Så får du bort stopp i handfatet

Stopp i handfatet orsakas ofta av hårrester och annat som sköljs ner när du gör dig i ordning framför spegeln på morgonen och kvällen. En del smink och ansiktsrengöring är feta och tillsammans med hår kan det bildas ett lager i rören. När tiden går fylls det på och till slut får du en propp och det blir stopp i avloppet till handfatet. Men oroa dig inte, det finns flera metoder att testa för att lösa proppen!

Oavsett vilken metod du vill använda, börja med att tömma handfatet med hjälp av en skopa och en hink. Rensa därefter vattenlåset under handfatet. Det är behållaren som sitter mellan röret som går från handfatet och röret som går ut i avloppsstammen. Skruva loss behållaren och töm ut innehållet i en hink. Borsta rent behållaren och rören runt om med en uttjänt tandborste.

Med bikarbonat och ättika

Se till att badrummet är väl ventilerat och skydda ögonen från stänk. Blanda ihop bikarbonat med salt och häll ner i avloppet. Fyll på med ättika och hör hur det bubblar och fräser i röret. Låt stå en en kvart och spola därefter med hett vatten.

Med diskmedel och vaskrensare

Häll ner 1 dl diskmedel i avloppet och låt stå i 15 minuter. Fyll på med hett vatten ur kranen och låt stå 10 minuter till. Tejpa igen handfatets översvämningshål och pumpa upp och ner med vaskrensaren. Om du väljer att använda vaskrensare för att lösa proppar i handfatet så ta det försiktigt. Porslin är ömtåligt och du riskerar att orsaka sprickor med alltför intensivt pumpande.

Gör så här för att förebygga stopp i handfatet

För att du ska slippa framtida stopp i handfatet är det bra ha för vana att genast ta bort hår och annat och slänga det i soporna. På så sätt sköljs det inte ner och riskerar att täppa till rören i badrummet. Tänk på att sånt här aldrig ska spolas ner i toaletten utan hör hemma i soppåsen.

Plocka bort hår från golvet i duschen så det inte åker igenom golvbrunnssilen och ner i avloppet.

Tips när du fått stopp i duschen

När du duschar och vattnet kring golvbrunnen plötsligt stiger och inte vill rinna undan har du fått ett stopp i duschen. Troligtvis är det en kombination av hårstrån och tvålrester som orsakat det men det kan också uppstå om du t. ex duschar växter eller spolar av andra saker i din dusch.

 1. Ta på ett par diskhandskar och börja med ett ta bort golvbrunnssilen. Den kan du peta bort genom att stoppa ner något smalt i ett av hålen och lyfta undan med.

 2. Rensa sedan bort allt löst som inte hör hemma i golvbrunnen och släng det i soporna.

 3. Ta sen bort vattenlåset. Det ser ut som en hink som är fastskruvad. Lyft det lilla handtaget och vrid hela insatsen för att kunna lyfta upp den. När du har ett stopp i duschen är det ofta här som du hittar boven.

 4. Plocka bort allt som sitter fast och borsta rent med en gammal tandborste, gärna med ättika på.

 5. Borsta även kanterna och spola rent allt innan du monterar tillbaka vattenlåset. Se till att det blir ordentligt tätt så att du förhindrar dålig lukt från att stiga upp.

 6. Fyll på med vatten och lägg på golvbrunnsilen igen.

Gör så här för att slippa få stopp i duschen

Det samlas ofta en hel del hår kring golvbrunnen i duschen. Se till att regelbundet plocka bort det, helst efter varje dusch så att det inte till slut åker igenom golvbrunnssilen och ner i avloppet.

Använd gärna golvbrunnsfilter som är en liten tunn anordning som du lägger under golvbrunnssilen och som samlar upp hår, tvålrester och annat som inte hör hemma i rören. Du lyfter med jämna mellanrum upp det och tömmer i papperskorgen. Ett enkelt och billigt sätt att förhindra stopp i duschen.

Bra att ha hemma till avloppsrensning

 • Bikarbonat

 • Ättika

 • Salt

 • Diskmedel

 • Diskhandskar

 • Vaskrensare

 • Hink

 • Skopa

 • Golvbrunnsfilter

 • Rensband

 • Tandborste

 • Skruvmejsel

 • Tejp