Tatjana-badrum-16-9

Städa med ättika – 21 effektiva tips


Att städa med ättika är effektivt, men inte på alla material. Lär dig hur man rengör med ättiksprit, vilka material som tål rengöring med ättika och inte. Läs våra knep och husmorstips om ättika här!

Så doserar du rätt

Det råder ibland förvirring när vi pratar om ättika. När det gäller dosering av ättika och recept på hemmagjorda rengöringsmedel med ättika är det egentligen två varianter vi bör tänka på, ättika och ättiksprit.
Ättika som finns att köpa i en liten fyrkantig glasflaska har en styrka på 24% ättiksyra medan ättikssprit som du hittar i en rund större glasflaska har 12% styrka. Det betyder att du får dubblera mängden ättiksprit om ett recept anger ättika som ingrediens. Det är syran i ättikan som gör den så bra till att göra rent, få bort dålig lukt och kalka av.

Egna städmedel för rengöring med ättika

Få produkter är så mångsidiga som ättika. Medlet som är antibakteriellt har otaliga
användningsområden för rengöring hemma. Här får du några recept på egna städmedel baserade på ättika. Tänk på att ättika är frätande så använd gummihandskar när du städar med ättika. Förvara den och blandningar som du gjort med den oåtkomligt för barn och häll aldrig över den i flaskor som kan tolkas som dryck. Undvik att andas in ättika, särskilt om den värms upp. Om du är osäker över att städa en yta med ättika, testa först på ett dolt ställe där det inte syns så mycket.

Ättika är antibakteriellt och har otaliga användningsområden för rengöring hemma

1. Allrent

Blanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska. Passar bra som allrengöring att använda i badrum och kök. Undvik däremot alla ytor av natursten som marmor, granit och liknande när du använder ättika eftersom den är frätande och skadar stenen.

2. Allrent med diskmedel

Kombinera 1 dl ättika med 4 dl vatten och 1 tsk diskmedel. Prova denna blandning på dörrkarmar, handtag, golvsocklar och andra ytor hemma. Så fort ättika är involverat ska blandningen inte använda på ytor av sten på grund av ättikans frätande egenskaper.

3. Allrent med eteriska olja

Om du inte är så förtjust i lukten av ättika så kan du förbättra doften med en eterisk olja. Mixa hälften 2,5 dl ättika och 2,5 dl vatten i en sprayflaska. Tillsätt ca 10 droppar eterisk olja. Välj citron för fräschör eller eukalyptus för en uppfriskande fläkt. Använd till exempel till den rostfria diskbänken och laminatbänkskivan. Använd aldrig ättika på marmor eller andra stenarter och var försiktig på glansiga ytor som kan mattas av.

4. Allrent med citronskal

Ett bra sätta att återanvända skalen från citroner är att använda dem till rengöring i kombination med ättika och vatten. Lägg citronskalen i en burk och fyll på med så mycket ättika att skalen täcks. Sätt på locket och låt burken stå i ett par veckor. Plocka ur skalen och fyll på med lika mängd vatten som ättika. Blanda i en sprayflaska för att använda som allrent eller i en flaska med pip för att blanda ner i mopphinken. Sten och syror fungerar inte bra ihop så den här blandningen får du använda på material som inte är natursten.

5. Skurmedel

Blanda bikarbonat och lite vatten till en smet i en skål. Skura med bikarbonatsmetet och en borste på fläckar och kakelfogar i badrummet. Blanda lika delar ättika och vatten i en sprayflaska och spraya över smeten. Det börjar fräsa och rengöringen startar. Fortsätt att borsta till lösningen slutat verka och sköljsedan med rent vatten. Kombinationen fungerar även på spisen. Då pudrar du först över bikarbonat och sprayar sen med ättika och vatten-lösningen. Här brukar en mikrofibertrasa fungera bra i stället för borste. Använd handskar så skonar du händerna från syra.

6. Ugnsrengöring

Städa med bakpulver och ättika och få din ugn ren och fräsch. Med 2 dl ättika i en sprayflaska och en påse med bakpulver kan du smidigt åstadkomma en ättika bakpulver rengöring i din ugn. Sprid ut bakpulver i botten och spraya sedan på ättikan. Det börjar bubbla och fräsa och rengöringen är i gång. Blanda bakpulver och ättika till en smet och gnid in sidorna av ugnen också. Ha på dig gummihandskar och utför det här i ett väl ventilerat kök eftersom ättikan är stark och doften kan bli intensiv. Var också noga med att skydda golvet under med plast för att undvika stänk. Vänta tills det hela har torkat och torka därefter ur med ren trasa och varmt vatten.

En annan metod är att ställa in en ugnsfast skål med ättika i ugnen, sätta på svag värme, 50 grader, och låta stå i en timmes tid. Var noga med att vänta tills ugnen svalnat innan du torkar ur med vatten och såpa.

7. Fönsterputs och glasputs

För att göra egen fönsterputs, blanda 1 msk ättika med 1 l vatten i en sprayflaska. Spraya på fönsterglas och spegelglas. Toppen att också spraya i och på större vaser som annars kan vara knepiga att diska för hand. Torka rent med en trasa som inte luddar, till exempel en mikrofiberduk.

8. Avkalkningsmedel till badrummet

Städa med ättika och såpa i badrummet och blanda 5 dl vatten, 3 msk ättika och 1 dl såpa i en sprayflaska och spraya till exempel runt kranar, badkarsblandare och duschblandare där vatten ofta står och bildar kalkavlagringar. Låt medlet verka en stund och borsta sedan med en uttjänt tandborste. Det passar även bra till övriga ytor i badrummet eftersom det är bakteriedödande och du kan undvika mögel som annars lätt uppstår i fuktiga utrymmen.

9. Duschspray

Häll 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska som du förvarar i duschen. När du duschat klart sprayar du väggar, dörren till duschkabinen och ditt duschdraperi med blandningen. Det förhindrar både dålig lukt och mögel och tar bort kalkavlagringar.

10. Tvättmaskinsrengöring

Det kan verka konstigt att behöva tvätta tvättmaskinen men efter en period av användning behöver även tvättmaskinen blir ren på djupet. Häll 1 1/2 dl ättika i tvättmedelsfacket. Sätt på den tomma maskinen på ett 60-90 graders program och låt ättikan göra jobbet

11. Medel mot missfärgning och fläckar på kläder

Svettfläckar i armhålor på kläder, deodorantmissfärgningar, blodfläckar, tomatfläckar och fläckar av senap och ketchup. Dem kan du få bort med ättika. Badda fläcken och gnugga försiktigt med en trasa som är doppad i vatten med en skvätt ättika i. Avvakta en stund och tvätta sen plagget som vanligt. Om du är väldigt rädd om det kan du testa först på en fåll men frågan är vilket som är värre, en fläck som syns tydligt eller en blekare. Kan vara värt att testa.

12. Fläckborttagningsmedel på matta

Blanda 1 dl vatten med 1 dl ättika i en sprayflaska och få bort fläckar på mattor. Spraya på fläcken, gnugga och badda försiktigt med en ren handduk. Upprepa tills fläcken lösts upp och försvunnit.

13. Sköljmedel

I stället för de sköljmedel som du köper i butik kan du använda ättika. Mixa 7,5 dl vatten med 2,5 dl ättika i en flaska och förvara i tvättstugan. Vid tvätt tillsätter du enkelt några matskedar i sköljmedelsfacket. Du kan sätta din personliga prägel genom att tillsätta 10-15 droppar eterisk olja för en väldoftande tvätt.

När handdukar börjar lukta unket trots att de är nytvättade är det dags för en ättikkur

Ta bort dålig lukt med ättika

Ättika är det bästa medlet att få bort dålig lukt eftersom det neutraliserar odörer. Att ättika i sig inte doftar gott påverkar inte resultatet när du vill ta bort dålig lukt. Doften från medlet dunstar och i de flesta fall kan du komplettera med eterisk olja för att få en ännu godare doft om du vill. Här har vi samlat några av alla de användningsområden där du kan använda ättika för att förbättra doften.

14. Toaletten

När det luktar illa ur avloppet i toaletten kan du hälla i 1 dl ättika i toastolen. Låt det stå i en kvart, skura med toaborsten och spola rent.

15. Kylskåpet

Du får bort dålig lukt i kylskåpet om du torkar ur det med ättika blandat med vatten. Om odören kvarstår kan du ställa in en skål med ättika över natten som neutraliserar även luften i kylen.

16. Disktrasan och diskborsten

Fräscha upp dina diskredskap genom att lägga dem i en skål med vatten och ättika.

17. Bilen

Glömde du kvar påsen efter snabbmaten i bilen? Ställ in ett glas med ättika över natten. Dagen därpå har lukten förvunnit eller i alla fall mildrats. Upprepa vid behov.

18. Handdukar

När handdukar börjar lukta unket trots att de är nytvättade är det dags för en ättikkur. Tvätta dem först i varmt vatten med 1 dl ättika. Tvätta ytterligare en gång i hett vatten med ½ dl bikarbonat. Under den här processen använder du inget vanligt tvättmedel. Den unkna doften neutraliseras och vid nästa tvätt tvättar du som vanligt igen.

19. Gamla möbler

En gammal möbel som blivit unken inuti kan bli fräschare med hjälp av ättika. Ställ in en skål i den tomma lådan eller skåpet och låt stå i ett dygn. Vädra ur och repetera vid behov.

Kalka av kaffebryggaren med ättika när kaffet inte smakar lika gott som förut

Avkalkning med ättika

20. Kaffebryggaren

Smakar kaffet inte lika gott som förut? Gör så här för att kalka av kaffebryggaren. Fyll vattenbehållaren till hälften med vatten och hälften med 12% ättikssprit.
Lägg ett pappersfilter i hållaren och låt vätskan brygga genom till hälften. Stäng av kaffebryggaren och låt stå i 30 minuter. Fortsätt sedan att brygga tills allt runnit igenom. Sätt i ett nytt filter och skölj genom att brygga en kanna med bara vatten och upprepa sen sköljningen ett par gånger till. Avkalkat och klart!

21. Duschmunstycket

Har ditt duschmunstycke kalkat igen så du fått dåligt vattentryck? Blanda en del vatten med en del ättika i en plastpåse. Trä påsen över duschmunstycket och håll fast den med en gummisnodd. Se till att strilen ligger i blandningen och låt den ligga där en timme eller längre. Ta bort påsen och spola igenom en stund med varmt vatten.

Kalka inte av ditt strykjärn med ättika eftersom syran kan förstöra elektroniken

Undvik ättika här

Till vissa saker är ättika inte lämpligt av olika anledningar. Läs mer här.

Avkalkning av strykjärn

Kalka inte av ditt strykjärn med ättika eftersom syran kan förstöra elektroniken. Håll ditt strykjärn kalkfritt genom att tömma ut eventuellt kvarvarande vatten efter varje användning och följ bruksanvisningen för hur du kalkar av.

Till natursten

Använd inte ättika på natursten som till exempel granit och marmor. Syran gör stenen matt och det blir fläckar som inte går att få bort.

Till vaxade ytor

Använd inte ättika på vaxade ytor som till exempel vaxade golv och vaxade möbler. Ytan mattas och vaxets skyddande egenskap förstörs.

Till blanka ytor

Använd inte ättika på blanka och glansiga ytor som till exempel lackerade bordsskivor. Ättika är surt och ytan kan bli matt om du har otur.

Till äggfläckar

Använd inte ättika för att försöka få bort fläckar av ägg. Ättikan koagulerar ägget som bara fäster sig ännu mer. Testa istället att skölja och skrapa bort fläcken under kallt vatten.