bikarbonat 2

Städa med bikarbonat

Använd bikarbonat för att bli av med dålig lukt, rensa avlopp, städa badrum och mycket mer. Lär dig hur du effektivt städar med det vita pulvret.

När bikarbonat framställs för att användas i hushållet är det en i princip ren produkt utan tillsatser. Det är skonsamt, innehåller inte frätande ämnen, är inte giftigt och är ofarligt att använda hemma. Du kan tryggt städa med det där din familj, dina barn, husdjur och växter vistas.

Här får du förslag på dosering för olika användningsområden hemma men som med alla rengöringsmedel, testa först med en mindre mängd om du är osäker och öka hellre än tvärtom.

Rensar avlopp, gör rent skärbrädan och förebygger dålig lukt

Rengöra kök med bikarbonat

Rensa avloppet

Om du har fått stopp i avloppet i diskhon kan du testa detta för att lösa stoppet. Töm vasken om det står vatten i den genom att skopa ur och hälla över i en hink. Häll i 1 dl bikarbonat i avloppet och häll på ½ dl vinäger eller ättika. Det kommer att börja bubbla och fräsa. Låt det stå i ca 5 minuter för att låta blandningen verka. Spola därefter med hett vatten och se om stoppet är borta. Om det inte löste sig direkt kan du använda en vaskrensare i gummi och testa att pumpa bort stoppet som nu bör vara mer upplöst än tidigare och därmed enklare att pumpa bort. Tänk på att hålla för eller tejpa över översvämningshålet eller om du har dubbla hoar, det andra avloppet så det blir bra tryck när du pumpar med vaskrensaren.

Göra rent diskhon

Efter daglig användning av diskhon i köket blir den matt och ofta lite fettig. Så här kan du göra ordentligt rent! Fukta insidan på diskhon med hett vatten, pudra det vita pulvret över ytan, skrubba med en kökssvamp och diskhon är blänkande ren igen!

Förebygga dålig lukt i diskhon och avloppet

Om du ska resa bort och låta ditt hem stå oanvänt en tid kan det vara en bra idé att förebygga dålig lukt från avloppet under tiden som du är borta. Inte kul att komma hem till illaluktande avlopp. Häll ner lite bikarbonat i avloppen i badrum, toalett och kök innan du åker. När du kommer hem spolar du rent och det är fräscht!

Göra rent ugnen

När det är dags att göra rent ugnen kan du göra det med hjälp med enkla medel. Blanda 1 del bikarbonat med 1 del salt och så mycket vatten tills du fått ihop en pasta. Stryk ut din blandning i ugnen och värm upp den till 200 grader med luckan på glänt. Stäng därefter av ugnen och låt den svalna lite och torka sen ur med en fuktig trasa.

Göra rent på spisen

Efter en period av regelbunden matlagning kan spisen se lite ledsen ut. Att bara torka rent med en trasa räcker inte. Gör så här! Sprid ut ättika över ytan som ska göras ren, pudra över bikarbonat. Det börjar fräsa och bubbla och rengöringsprocessen är igång! När det bubblat klart torka av med en fuktig trasa och eftertorka med en torr. Fräscht ovanpå spisen igen!

Få bort fastbränt i kastrullen

Oj, brände det fast i kastrullen? Du kan få bort det fastbrända genom att hälla varmt vatten i kastrullen och låt stå en stund för att lösa upp det som går. Häll ur vattnet och strö rejält med bikarbonat på en kökssvamp och skrubba bort resten av det vidbrända. Klart!

Få bort dålig lukt i kylskåpet

I kylskåpet förvarar en ju saker som doftar. Goda ostar, fina fiskar och annat med tydliga aromer. Till slut kan det bli för mycket av det goda och då kan du göra så här! Töm kylskåpet från alla livsmedel. Blanda en liten skål med vatten och några matskedar med bikarbonat, doppa en trasa i lösningen och torka ur kylen. Det vita pulvret gör rent och suger upp den dåliga lukten från livsmedlen. Fyll kylen igen och ställ samtidigt in en skål med bara bikarbonat. Den dåliga lukten försvinner!

Få bort dålig lukt i sophinken

Även om du använder påse så kan det ofta lukta illa från själva sophinken. Doften biter sig fast i materialet men det kan du få bort med bikarbonat! Häll lite i botten på hinken så fungerar det som en deodorant för sophinken. Det suger upp eventuell fukt och tar samtidigt bort dålig lukt!

Göra rent skärbrädan

Våra skärbrädor utsätts för många dofter och smaker. Även om du diskar och torkar noga efter varje användning så behövs det efter ett tag en grovrengöring. Blanda bikarbonat med några droppar ättika och stryk ut den bubblande blandningen över skärbrädan med en kökssvamp. Låt stå i fem minuter, skrubba sen ordentligt, skölj med varmt vatten och låt torka. Klart!

Göra rent termosen

Termosen är en praktisk grej men efter att den varit på utflykt ett antal gånger kan det vara svårt att få den ren genom att bara diska ur som vanligt. Då kan du göra så här! Fyll termosen med hett vatten och häll i 1 tesked bikarbonat och eventuellt lite citron om det är extra mycket beläggning i termosen. Låt det stå ett par minuter och använd sen en flaskborste för att lossa det sista. Häll ur, skölj och torka upp och ner.

Gör rent i badrummet

Städa badrum med bikarbonat

Rengöra badrummet

Undvik starka medel i badrummet och ta fram en hink och fyll den med varmt vatten i stället. Häll i 1 dl bikarbonat och använd lösningen för att torka av ytorna i badrummet. Om du har ställen som till exempel kakelfogar som behöver en extra omgång så kan du pudra över ämnet, spreja med vatten och borsta bort smutsen. Skinande rent!

Göra rent toastolen

Den där ringen och avlagringen i toastolen är inte så kul, eller hur? Så här kan du få bort dem! Spola toaletten så insidan av toastolen är blöt. Pudra bikarbonat runt om i hela toastolen. Låt stå i minst 1 timme eller gärna över natten. Blanda lite ättika med vatten i en bytta eller kanna och häll runt om i toastolen. Nu börjar det bubbla och fräsa. Skura runt med toaborsten och se hur rent och fräscht det blir!

Fräschar upp mattan och får bort kludd på väggen

Städa vardagsrum och sovrum

Få bort fläckar

Bikarbonat funkar utmärkt för att få bort fläckar hemma. Om du har en fläck på en yta som till exempel en bänk eller en vägg eller kanske ett svart märke från en skosula på golvet eller i trappan eller ett dammsugarmärke på golvlisten kan du göra så här. Fukta en svamp eller trasa och doppa den dt vita pulvret. Gnugga försiktigt fläcken med pastan som bildas och vips är fläcken borta. Torka bort eventuellt överflöd med en ren fuktig trasa och torka sen torrt.

Få bort dålig lukt i en möbel

Den där loppismöbeln är ju så fin. Sen kommer en hem med den, drar ut lådorna och känner den – doften. Den där lite instängda unkna. Men oroa dig inte, den kan du få bort genom att pudra bikarbonat i lådor och på hyllplan och låt stå några dagar. Dammsug ur och doften har mildrats. När du flyttat in saker i din möbel kan du ställa in en öppen burk eller skål med bikarbonat så fortsätter processen att bekämpa eventuell kvarvarande lukt.

Fräscha upp madrassen

När vi sover svettas vi, madrassen i sängen blir fuktig och kan kännas lite ofräsch efter ett tag så med jämna mellanrum är det bra att fräscha upp sin madrass. Ta bort alla sängkläder och passa på att vädra samtidigt om årstiden tillåter. Dammsug madrassen, gärna med ett textilmunstycke. Pudra bikarbonat över hela madrassen och låt verka i ca 20 minuter. Ämnet drar både åt sig fukt från madrassen men tar också bort eventuell dålig lukt. Sen dammsuger du ytan igen och madrassen är så mycket fräschare! Tänk på att påslösa dammsugare inte kan användas till detta. Det vita pulvret är för finmalet och kan orsaka fel i motorn.

Fräscha upp mattan

Mattor hemma bidrar mycket till trivsel och ljuddämpning men de får stå ut med mycket där de ligger på golvet. Fräscha upp mattan genom att dammsuga den så du får bort löst sittande smuts och damm. Pudra över bikarbonat och låt verka i minst 20 minuter. Dammsug mattan igen och den är uppfräschad och doftar så mycket bättre. Om du har en påslös dammsugare så bör du inte använda dammsugarmetoden utan hellre piska mattan ordentligt.

Få bort kludd på väggen

Ibland räcker ritpappret inte till för barnen och konsten fortsätter uppåt väggarna. Men ingen fara! Så här får du bort strecken. Fukta en trasa och doppa i bikarbonat. Gnugga försiktigt bort det ritade. Eftertorka med en ren fuktig trasa och avsluta med en torr.

Tar bort te- och kaffefläckar från porslin och putsar silver

Putsa silver och porslin

Putsa silver

Har du silverbestick som har mörknat och oxiderat? Så här får du dem rena och blanka! Lägg ugnsfolie i ett kärl som rymmer besticken, till exempel en ugnsform. Häll i 1 dl salt + 1 dl bikarbonat och häll på hett vatten. Lägg i besticken och låt dem ligga i 30 minuter. Skölj med vatten och torka besticken med en mjuk trasa. Missfärgningarna är borta! Magiskt!

Få bort tefläckar och kaffefläckar från porslin

Kaffe och te är gott men färgar dessvärre ofta det porslin det dricks ur. Har du fått fula missfärgningar i dina kaffemuggar eller temuggar? Det kan du få bukt med! Blanda 1 dl bikarbonat i hett vatten i din diskho, lägg ner muggarna i en halvtimme och diska sen som vanligt. Porslinet är som nytt igen!

Gör tvätten vitare och funkar som skölj- och fläckborttagningsmedel

Tvätta kläder och textilier

Gör tvätten vitare

Har dina vita handukar och T-shirts blivit grådaskiga? Så här får du din vittvätt fräschare igen! När du tvättar nästa omgång vittvätt så tillsätt en 1 dl bikarbonat i ditt vanliga tvättmedel. Vitt och fräscht igen!

Använd som sköljmedel

Många av de sköljmedel som du kan köpa är varken bra för miljön eller din hud. Använd bikarbonat i stället! Häll 1 dl i sköljmedelsfacket så blir tvätten len och mjuk!

Få bort fläck från tyg

För att få bort en fläck från tyg kan du prova det här knepet. Fukta en trasa med vatten och doppa den sen i bikarbonat. Gnugga försiktigt på fläcken och upprepa tills fläcken gett med sig. Skölj sen rent trasan och torka bort det vita pulvret i omgångar. Torka bort de sista resterna med en torr trasa. Om du är väldigt rädd om tyget prova på ett ställe som inte syns först, till exempel på en söm på insidan av ett plagg eller på undersidan av en möbel.

Få bort dålig lukt ur skor

Unkna illaluktande skor gör ingen glad men det är lätt avhjälpt. Häll ner lite bikarbonat i varje sko och skaka runt så hela insidan får sig en dust. Låt stå över natten och skaka ur eller dammsug ur nästa morgon. Så mycket fräschare!

Fräscha upp tvättmaskinen

Att tvättmaskinen blir smutsig på insidan kanske du inte tror eftersom det pågår tvätt därinne. Men efter ett tag när du tvättat olikfärgade textiler i varierande temperaturer så behöver även tvättmaskinen göras rent inuti. Häll samma mängd bikarbonat som du brukar ha tvättmedel i tvättmedelsfacket. Kör ett snabbprogram och vips är tvättmaskinen ren och fräsch inuti!

Ge även utsidan på tvättmaskinen en omgång när du ändå håller på. Blanda 1 del bikarbonat med 4 delar vatten och torka av utsidan med blandningen. Låt torka i 10 minuter och torka sedan av med en torr trasa.