Atervinning-horisontell

10 enkla tips för att bli mer miljösmart hemma

Att göra en insats för miljön behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Vi har samlat några av våra bästa tips för att bli mer miljösmart hemma.

1. Gör slut med miljöbovarna i städskåpet

En del städprodukter kan vara riktiga miljöbovar. För det mesta helt i onödan. De flesta ytor i våra hem går utmärkt att göra rent med hjälp av vatten och lite diskmedel eller såpa. Traditionella rengöringsmedel kan också bytas ut mot miljömärkta alternativ.

2. Källsortera mera

Genom att källsortera gamla saker och förpackningar kan det återvinnas och bli till nya produkter. Du kan spara in på både din sophämtningsavgift och dina växthusutsläpp.

3. Uppdatera dina lampor

Ungefär en fjärdedel av din hushållsel används till belysning. Genom att byta ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor och välja LED-lampor istället för halogenlampor kan du minska både din klimatpåverkan och elräkning.

4. Städa i och runt dina vitvaror

Trängs maten i din frys med en hel del is? Då drar den mer el än nödvändigt. En avfrostning gör frysen mer energieffektiv och frigör dessutom plats på hyllorna. Tänk på att också hålla rent runt om och bakom din kyl och frys. Damm och smuts kring dina vitvaror gör att kylaggregatet måste jobba hårdare, vilket kräver mer energi.

5. Rensa upp bland elprylarna

Många av oss har en hel del elektriska prylar hemma som inte längre används. Förutom att de tar upp plats innehåller vissa prylar batterier, som i sin tur kan innehålla miljöfarliga tungmetaller. Om du lämnar in dina gamla elprylar på din närmaste återvinningscentral blir det lättare att hålla ordning och batterierna kan tas om hand eller återvinnas.

6. Välj energisnål elektronik

I dag finns det ett stort utbud av energisnåla produkter på marknaden som är lika effektiva som modeller som drar mer el. Om du, precis som vi, gillar att städa ofta kan det vara en bra idé att börja med att uppdatera dammsugaren. Leta efter en modell som är lika tuff mot dammråttorna som den är snäll mot miljön.

7. Undvik standby-läge

Apparater som står på standby-läge istället för att vara avstängda använder cirka 4 % av elen i ett genomsnittligt hushåll. Om du stänger av dina apparater helt kan du minska dina klimatutsläpp med 7 kilo per år.

8. Bada mindre

Välj duschen istället för badet så ofta du kan. Till en 5 minuter lång dusch går det åt cirka 60 liter vatten, medan ett badkar kan kräva upp till tre gånger så mycket vatten för att bli fullt.

9. Vädra ordentligt – men snabbt

Ibland kan det vara härligt att vädra ur hemma och få lite frisk luft. Det mest energismarta sättet att vädra är att låta fönstret stå på vid gavel i 10 minuter, istället för att låta fönstret stå på glänt en längre stund.

10. Välj e-faktura eller autogiro

Många sparade papper blir till slut ett sparat träd. Välj att få dina räkningar som e-faktura eller autogiro istället för pappersfaktura, och gör klimatet en tjänst. Du får dessutom mindre papper att ta hand om och mindre stökigt hemma.