Pexels-vikta-klader-16-9

Sju tips för enklare strykning

Det är härligt med nystrukna skjortor och blusar. Men att få dem alldeles släta är något av en konst. Här delar vi med oss av några av våra bästa tips för att lyckas med strykningen.

1. Låt plaggen hängtorka

Du får bäst resultat om du stryker skjortan eller blusen när den är fuktig. Undvik torktumling, som sliter på kläderna och gör att strykningen tar längre tid.

2. Förbered

Ställ in höjden på din strykbräda så att du kan arbeta bekvämt med dina axlar avslappnade. Fyll på vatten i strykjärnet. Kontrollera att järnets stryksida är rent genom att hänga en ren kökshandduk över kanten på strykbrädan och dra strykjärnet längst kökshandduken några gånger.

3. Sortera

Sortera din tvätt efter temperatur i plaggens tvättråd. Börja alltid med de som kräver lägst temperatur.

4. Välj rätt temperatur

Ställ in temperaturen på strykjärnet efter de plagg du börjar med. Slå på ångfunktionen. Om skjortan saknar tvättråd kan du prova att stryka på insidan med låg temperatur. Med en för varm temperatur tar strykjärnet stopp och slutar glida.

5. Dags att stryka!

Börja med kragen, och sedan eventuella manschetter. Om du stryker utifrån kragspetsarna och in undviker du att kragen skrynklas. Glöm inte heller att stryka baksidan på både krage och manschetter. Fortsätt sedan med ärmarna. Det blir enklare att hålla ärmen rak om du tar tag sömmen som går från armhålan. Efter ärmarna stryker du rygg – och axelpartiet, och sedan bakstycket och sist framsidan. Var extra noga vid sidsömmar, knappar och eventuell bröstficka.

6. Häng upp

Avsluta din strykning med att hänga skjortan eller blusen på en galge. Skjortor hänger bäst om du knäpper översta knappen.

7. Ta hand om ditt strykjärn

Då och då behöver strykjärnet göras rent. De flesta järn blir rena med en blandning av matsked ättika och en matsked vatten. Vänta tills ditt järn är svalt och torka därefter av det med en mjuk trasa.