Tradgard-hemfridare-logo

10 tips till trädgården inför vintern

När vi klär på oss tjocktröjorna och trivs inne i värmen mår även trädgården bra av att bli ompysslad inför vinterdvalan.

1. Utemöbler

Torka av dina utemöbler och förvara dem skyddat under tak under vintermånaderna så är de redo när vårsolen tittar fram igen.

2. Rabatter

Rensa bort blöta nedvissnade blad från perennrabatterna. Torra blad kan däremot ligga kvar och isolera rabatten under vintern.

3. Gräsmatta

Kratta gräsmattan efter den mest intensiva lövfällningen men om det därefter blåser ner lite blad från träd så kan de gärna ligga kvar. Maskarna blir mätta och glada och hjälper till att luckra jorden.

4. Löv

Lämna gärna lite lövhögarpå hösten så att igelkottarna får fina vinterboningar när det är dags att gå i ide.

5. Ömtåliga växter

Skydda ömtåliga växter från kommande vårsol med säckväv eller granris redan på hösten så du slipper få oönskade överraskningar i vår.

6. Prydnadsgräs

Låt prydnadsgräs stå orörda på vintern. Vänta till på våren att klippa ner dem så att vatten i stråna inte spränger plantorna. Dessutom är de vackra när frosten nyper tag i dem. Win win!

7. Vårlökar

Få vårfägring genom att plantera vårlökarna under hösten. Ända tills tjälen går i jorden kan du plantera t. ex tulpaner och narcisser.

8. Vitlök

Se fram emot egen-odlad vitlök till matlagningen nästa sommar och plantera även vitlök på hösten!

9. Dahlior

Om du har dahlior, gräv upp knölarna innan första frosten eller precis efter den första köldknäppen och vinterförvara dem inomhus t. ex i källare inför nästa säsong.

10. Entré

Höstpynta din entré med en frostsäker kruka, vackra kålväxter, pumpor och ljung och njut varje dag när du kommer hem.

Man kan göra allt själv. Eller så ber man om hjälp. På Hemfrid har vi skickliga och erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare som inte bara tar hand om det löpande underhållet, utan även hjälper dig skapa den trädgård du alltid drömt om året om.

Boka Trädgårdshjälp!