tvattkorg

Tvätta dunjacka och kläder på rätt sätt

Här får du en guide över hur du tvättar kläder av olika material. Läs om hur du behåller kvaliteten på dunjacka, ulltröjor, skjortor och mer.

Tvätta olika typer av plagg

Olika typer av plagg behöver olika temperatur och tvättprogram. Här kan du läsa om några plagg som du kanske är osäker över hur du bäst tvättar eller om det ens går.

Tvätta dunjacka

Det går att tvätta en smutsig dunjacka men innan du slänger in den i tvättmaskinen så testa först att fräscha upp den genom att vädra den och att ta bort fläckar för hand. Dunets funktion i jackan försämras så småningom vid tvätt så undvik att tvätta för ofta. Innan du tvättar, utgå ifrån tvättråden och tvättsymbolerna som du hittar på etiketten i jackan.

Stäng fickor och detaljer som dragkedjor och kardborreband och vänd sedan jackan ut och in. Tvätta jackan separat och med 1/3 av den vanliga mängden tvättmedel. Använd aldrig sköljmedel när du tvättar en dunjacka eftersom funktionen i dunet försämras efter hand.

När jackan kommer ut ur tvättmaskinen eller tvättbaljan ser den inte så rolig ut i sitt blöta och hopklumpade tillstånd. Det bästa sättet att få en dunjacka torr och dunet väl fördelat är genom torktumling på låg värme länge. Låt jackan vara ut och in och lägg i den i torktumlaren med några tennisbollar eller torktumlarbollar. Bollarna hjälper till att sprida dunet i de sydda facken. Tumla tills jackan är helt torr.

Om du inte har torktumlare kan du plantorka den på en torkställning, gärna i närheten av ett element. Lyft med jämna mellanrum upp den och skaka för att fördela dunet. Att torka en dunjacka för hand kan ta ett par dygn tills den är helt torr.

För att din dunjacka ska klara av väta efter tvätt är det bra att impregnera den. Det gör du med speciell spray som du köper i butik.

Tvätta jeans

Jeans blir bara snyggare ju längre du använder dem innan du tvättar, speciellt de som är i rådenim. De formar sig efter kroppen och du kan vänta ett bra tag innan du slänger in dem i maskinen. Vädra istället utomhus efter varje användning om du har möjlighet, och gärna ut och in. Tänk däremot på att otvättade jeans kan torrfälla, det vill säga färga av sig på ljusa material.

När det är dags för tvätt trots allt, vänd dem ut och in, följ tvättråden och var noga med att tömma fickor och knäppa gylfen. Undvik att torktumla jeans om du vill behålla färgen och längden.

Tvätta underkläder

Underkläder mår bra av att tvättas ut och in i en tvättpåse när du tvättar i maskin. Det skyddar dem från att fastna i varandra eller i maskinen, något som annars lätt är hänt med små klädesplagg. Sortera på färg och proppa inte tvättpåsen helt full utan använd fler om du ska tvätta mycket.

Underkläder i ren bomull kan du ofta tvätta i 60 grader vilket säkerställer att bakterier försvinner. Mer ömtåliga material som kräver lägre gradantal till exempel siden kan bli helt rena även vid lägre temperaturer eftersom de släpper bakterier bättre än bomull. Häng eller plantorka gärna underkläder i stället för att torktumla dem, speciellt om de inte är i bomull.

Om du väljer att handtvätta underkläder så fyll en balja med vatten och använd ett flytande tvättmedel som du doserar enligt förpackningen. Krama försiktigt tills underkläderna är rena och skölj tills vattnet inte längre är halt av tvättmedel. Krama ur det sista utan att vrida och häng eller plantorka.

Tvätta skjortor

Som med alla klädesplagg, tvätta inte i onödan utan vädra i första hand efter dagens slut. Om du inte har möjlighet att vädra utomhus räcker det långt med att hänga skjortan på en galge i badrummet. Ångan hjälper till att fräscha upp skjortan medan du duschar.

När det är dags för tvätt, läs tvättråden, knäpp upp knapparna, vik upp kragen och vänd skjortan ut och in. Sortera så att du tvättar ljusa och mörka skjortor för sig. Ställ in ett lägre varvtal på centrifugeringen när du tvättar skjortor så håller de bättre och kommer ur maskinen i ett något slätare tillstånd. Plocka ur maskinen så fort tvättprogrammet är klart så slipper du fula veck som kan vara svåra att få bort.

Torktumla inte skjortor utan häng dem gärna på plastgalgar (trä kan färga av sig mot det våta tyget) och sträck och släta ut tyget med händerna.

Tvätta träningskläder

Träningskläder hör till plaggen som får utstå mycket och som lätt känns ofräscha även när de är nytvättade.

Låt inte träningskläderna ligga fuktiga i en väska efter träningen. Om du inte tvättar direkt så låt dem vädra och torka upp, gärna i solen, innan du lägger dem i tvättkorgen. Vänd träningskläderna ut och in när du ska tvätta, följ tvättråden och använd gärna ett tvättmedel som är anpassat för träningskläder. Om du använder vanligt tvättmedel dra ner på mängden när du tvättar funktionskläder.

Ett alternativ är att då och då blötlägga träningskläderna i ett bad med kallt vatten och ½ dl ättika i 20 minuter. Ättikan löser upp smuts och hudavlagringar och eventuellt gammalt tvättmedel som inte sköljts ur och tar även bort dålig lukt. Tvätta därefter som vanligt enligt tvättrådet.

Använd inte sköljmedel till träningskläder eftersom funktionen försämras. Träningskläder i funktionsmaterial bör inte heller torktumlas utan i stället hängtorka eller plantorka.

Visste du förresten att vi kan hjälpa dig med tvätten? När du har hemstädning hos oss kan vi även tvätta och stryka åt dig. Läs mer om vår hemstädning!

Olika typer av plagg behöver olika temperatur och tvättprogram

Tvätta kläder - 6 effektiva tips

Att tvätta kläder och andra textilier kan vara lite av en djungel. För att dina kläder ska hålla länge och inte slitas ut i onödan behöver du ta ställning till material, färg, typ av plagg, tvättråd och dina egna förutsättningar för att tvätta hemma. Här får du en guide över hur du tvättar på bästa sätt så att dina kläder håller sig fina.

Innan du slänger in allt i tvättmaskinen så finns det några saker som är bra att tänka på så att du får bästa resultat när du tvättar.

1. Tvätta inte för ofta

Du kommer långt med att vädra många plagg i stället för att tvätta dem. Frisk luft gör susen för att fräscha upp kläder. Om du har möjlighet så gör det till en vana att hänga ut tröjor, byxor och andra plagg direkt efter att du har använt dem. När du tvättar kläder påverkas tyget och fibrerna i tyget, de skrynklas och slits och till slut går de av och det bildas hål. Gå på enstaka fläckar och ta bort bara dem istället för att tvätta hela plagget i maskin.

2. Sortera tvätt

Sortera all tvätt innan du sätter i gång med din tvättstuga. Att ha två tvättkorgar är en bra början som gör sorterandet och tvättandet mycket enklare. Utse en tvättkorg till vittvätt och en till kulörtvätt. Skaffa tvättpåsar till specialplagg som behöver något mer än bara en vanlig omgång maskinen till exempel fintvätt och syntettvätt. Förvara dem i tvättkorgarna och fäst dem gärna i ovankant med en klämma så att du enkelt kan stoppa ner plagg i dem. Nu har du fyra olika färdiga tvättar att fylla maskin eller balja med.

3. Använd tvättpåsar

Vissa plagg behöver du tänka till kring innan du slänger in dem i tvättmaskinen. Ömtåliga plagg och plagg med detaljer som kan lossna, till exempel bygel-behåar ska tvättas i tvättpåse. Det är en nätpåse som du kan köpa i butik. Den har dragkedja och du stoppar in hela påsen med plaggen i maskinen vid tvätt.

Andra plagg som bör tvättas i en speciell tvättpåse är plagg som är gjorda av syntetmaterial, till exempel fleece och polyester. När du tvättar dessa plagg åker mikroplaster med ut i sköljvattnet och kan skada natur och miljö. De speciella tvättpåsarna förhindrar att det sker.

4. Förbered kläderna

Innan du trycker igång tvättmaskinen så ha för vana att läsa tvättråden så du tvättar på rätt sätt, töm fickor, dra igen dragkedjor, knäpp upp knappar och vänd jeans och mörka plagg ut och in.

5. Proppa inte

För att din tvätt ska bli ordentligt ren är det viktigt att inte överfylla din tvättmaskin. Om maskinen proppas för full kan maskinen inte skölja ordentligt och det kan finnas tvättmedel kvar på dina kläder.

6. Ta ur tvätten

Töm din maskin så fort som tvättprogrammet är klart. Det vill du göra av flera anledningar. Tvätten kan börja lukta illa, du kan få ränder och veck på dina plagg och om du har riktig otur kan det uppstå missfärgningar mellan olika klädesplagg.

Tvättråden med tvättsymbolerna guidar dig till hur du ska tvätta, torka, stryka och bleka

Tvättråd olika material

De tvättsymboler och tvättråd som du ser i dina kläder och på andra textilier guidar dig till hur du ska tvätta, torka, stryka och bleka. Symbolerna visar till exempel i vilken temperatur du kan tvätta och hur hög värme som ditt strykjärn kan ställas in på. Tvättråden anger högsta rekommenderade temperatur. Du har alltså alltid valet att tvätta i en lägre temperatur om ditt plagg inte är så smutsigt.

Ibland finns det även text med speciella instruktioner som inte framgår i symbolerna, till exempel om du ska vända ut och in på ett plagg vid tvätt eller om det torrfäller, det vill säga släpper färg i torrt tillstånd. Här ser du generella råd för olika material men läs alltid tvättråden för just dina kläder och hemtextilier

Tvätta bomull

Ren bomull tål ofta 60-90 graders tvätt. Var observant på detaljer som kanske inte är 100% bomull och som därför inte klarar av höga temperaturer. Om det som du behöver tvätta inte är så smutsigt kan du kommer du troligen undan med 40 grader. Tänk på att bomull är ett material som krymper vid tvätt om det inte är förtvättat.

Tvätta ull

Undvik att tvätta ull om det inte är helt nödvändigt. Du kommer för det mesta undan med ordentlig vädring, gärna under tak i fuktig väderlek. Om en tvätt är nödvändig använd ett ulltvättmedel i kallt vatten, 30 grader. Ull krymper vid värme så torktumla inte. Lägg det tvättade plagget på en ren stor handduk, rulla ihop och pressa ut vattnet. Ta bort handduken, forma till plagget och låt det plantorka.

Tvätta siden och silke

Kläder i siden eller silke ska helst inte tvättas för ofta. Häng ut och vädra ordentligt efter varje användning. Om du måste tvätta och tvättrådet anger att det går att tvätta för hand eller i maskin så gör det 30-40 gradigt vatten med en liten mängd flytande tvättmedel. Använd inte sköljmedel till siden och silke.

Tvätta linne

Kläder i linne eller av lin kan du tvätta i 30-60 grader beroende på tvättrådet i plagget. Linneplagg har en tendens att krympa efter tvätt men du kan ofta sträcka ut dem igen genom att stryka eller att steama dem. Många linneplagg bör inte torktumlas pga krymprisken och för att färgen kan blekna av värmen.

Tvätta viskos

Viskos är ett naturmaterial som går bra att tvätta i 30-60 grader. Läs etiketten med tvättrådet för ditt viskosplagg och tvätta därefter.

Tvätta polyester och nylon

Syntetmaterial som polyester och nylon går för det mesta bra att tvätta i 40-60 grader beroende på hur smutsigt plagget är. Läs också tvättrådet då detaljer i plagget kan påverka i vilken temperatur det kan tvättas.

Utgå från den temperatur som framgår i tvättsymbolen för ditt plagg

Temperatur - välj rätt grader

Följ i första hand den temperatur som framgår i tvättsymbolen för ditt plagg. Det är ofta möjligt att tvätta i varmare eller kallare temperatur men det sker på egen risk. Bomull går oftast att tvätta i 60 grader och syntetmaterial i 40 grader men följ för säkerhets skull tvättråden. Det kan finnas detaljer på ditt plagg som du inte tänker på och som kan påverkas negativt av en varmare eller kallare temperatur än den som angetts.

Ur miljöhänseende är kallare temperatur bättre och ur hygienhänseende vid tvätt av till exempel underkläder i bomull och vid viss fläckborttagning kan varmare temperatur vara att föredra. Du får ta ställning till varje omgång tvätt och hitta en bra balans som både tar hänsyn till miljön och dina behov.

30 graders tvätt

30 grader är en tvättemperatur som både är skonsam mot dina kläder och miljön. Du förlänger dina kläders livslängd i kallare tvättvatten eftersom färger bevaras bättre än i varmare temperatur. 30 grader är en lämplig temperatur för tvätt av kläder i ull och siden. Nackdelen med det låga gradantalet är att det kan vara svårare att få bort fläckar.

40 graders tvätt

Utgå från tvättråden och tvättsymbolerna i dina plagg och på dina hemtextilier. 40 graders tvätt passar ofta för plagg i bomull där du känner att 30 grader inte räcker till för att till exempel få bort fläckar och missfärgning. Många syntetmaterial är också lämpade för tvätt i 40 grader.

60 graders tvätt

För att få bort bakterier från till exempel lakan och handdukar är 60 grader en bra temperatur om tvättrådet medger det. Om du eller någon annan i familjen varit sjuk är det extra lämpligt med 60 grader så att sjukdomen åker ut med tvättvattnet och inte finns kvar vid nästa bäddning eller byte av handdukar.

Häng hellre på tork än att torktumla, det sparar energi och sliter inte på kläderna

Tips på medel och metod

Här får du våra bästa tips som gör det enklare att hantera tvätten och tiden du behöver tillbringa i tvättstugan.

Tvättmedel

För bästa tvättresultat använd tvättmedel som är anpassat för den tvätt du ska stoppa i maskinen eller för den handtvätt som du lagt i baljan. Vittvättmedel till vittvätt, kulörtvättmedel till färgad tvätt och fintvättmedel till ull, siden och annat ömtåligt. Tänk på miljön och välj miljömärkt.

Använd inte för mycket tvättmedel. Om det skummar mycket i trumman under tvätten har du troligen varit för generös. För mycket tvättmedel kan resultera i att det stannar kvar i kläderna vilket i sin tur kan orsaka hudirritation.

Sköljmedel

Var sparsam med köpta sköljmedel. Dels är de inte bra för många material och plagg som till exempel fleece, mikrofiber och funktionsmaterial i träningskläder som förlorar just sin funktion. Alternativ till köpta sköljmedel är till exempel ättika och torktumlarbollar. Om du får statisk elektricitet i torktumlaren kan du knöla ihop några bollar av aluminiumfolie vilket brukar ta bort det.

Handtvätta

En del plagg kan på grund av deras material eller konstruktion inte tvättas i maskin utan tvättrådet anger handtvätt. Det betyder kallt vatten och ett skonsamt fintvättmedel. Handtvättade plagg mår ofta också bra av att plantorka i stället för att hängas upp.

Kemtvätta

Vissa klädesplagg tål inte vatten utan behöver lämnas in för kemtvätt. Det framgår i tvättrådet via en tvättsymbol i form av en cirkel med P, A eller W vilket anger vilken typ av kemtvätt som behövs. Testa först att vädra plagget och att försiktigt se om mindre fläckar går bort utan kemtvätt.

Hänga tvätt

Om du har möjlighet så finns det inget som slår att hänga ut tvätt på tork. Den doften! I annat fall är det att föredra att hänga tvätt på tork inne i stället för att använda torktumlare. Dels är det energikrävande med torktumling men kläder och annat slits även i onödan.

Torka tvätt

Om du väljer att använda torktumlare för att torka dina kläder så välj bort de mer ömtåliga plaggen och häng dessa om du kan. Torktumlare passar bättre för att torka inredningstextilier som lakan och handdukar. Fyll inte torktumlaren för mycket eftersom de riskerar att bli skrynkliga när de inte får tillräckligt med utrymme.

Tvätta kläder med ättika

Att tvätta med ättika är ett klassiskt husmorstips. Du kan tvätta med ättika i både maskin och för hand. Det är ättiksyran som löser upp smutsen men även gammal beläggning av tvättmedel. Använd 12% ättiksprit eller halvera mängden om du vill använda 24% ättika.

Det fiffiga med att tvätta med ättika är att det fungerar både till vittvätt och kulörtvätt. När du tvättar vittvätt med ättika försvinner de gula missfärgningarna som ofta uppstår i armhålor på plagg och grådaskiga kläder och hemtextilier blir vitare och fräschare igen. När du tvättar kulörtvätt behåller plaggen sin färg när du tvättar med ättika. Vid tvätt i tvättmaskin tillsätter du utöver ditt tvättmedel 1,5 dl 12% ättiksprit i tvättmedelsfacket.

Om du har plagg som trots att de är rena doftar unket så kan du fräscha upp dem genom att blanda 1 dl 12% ättiksprit med 5 liter vatten och lägga ner plaggen i badet i en halvtimme. Tvätta därefter som vanligt.

Tvätta inte sovsäcken för ofta utan låt den vädra ut och in efter användning i första hand

Tvätta annat än kläder

Din tvättmaskin klarar av att tvätta mycket mer än bara kläder men tänk på att inte tvätta sånt som kan skada maskinen genom att vara för stort, för tungt eller för hårt.

Tvätta sovsäck

Det går ofta bra att tvätta en sovsäck. Läs tvättrådet för din sovsäck för att säkerställa att det går och hur du bäst tvättar. De flesta sovsäckar går att tvätta i 40 grader med ett milt tvättmedel. Tvätta inte sovsäcken för ofta utan låt den vädra ut och in efter användning i första hand. Eventuella fläckar kan du testa att ta bort för hand.

Ett sätt att bevara din sovsäck fräsch är att använda sovsäckslakan och tvätta dem i stället för hela sovsäcken. Undvik sköljmedel och blekmedel till sovsäcken eftersom det kan försämra funktionaliteten. En sovsäck i syntetmaterial kan du hänga på tork efter tvätt men en sovsäck i dun får du bäst torr i torktumlare på låg värme och länge. Lägg i torktumlarbollar eller tennisbollar för att fördela dunet.

Tvätta Babynest

Babynest är en liten bädd som hjälper babyn att ligga på rygg på egen madrass och filt när hen ligger i föräldrarnas säng. Det går utmärkt att tvätta en Babynest i maskin, läs tvåttrådet och se vilken temperatur som är lämplig. Den lilla madrassen som ingår tas bort före maskintvätt och tvättas för hand.

Innan du stoppar Babynest i din tvättmaskin knyter du upp snörena. Dra ner varvtalet på centrifugeringen, använt milt parfymfritt tvättmedel för att skona babyns hud och hoppa över sköljmedel. Knåda den vadderade sargen kring madrassen efter tvätten så den återfår sin form. Vissa Babynest kan torktumlas och andra inte, läs tvättrådet för din Babynest.

Tvätta linneduk

Både linne och halvlinne kan tvättas i upp till 60 grader men utgå från tvättrådet. Tvätta gärna separat första gången och tänk på att otvättat linne kan krympa upp till 10% i mycket varmt vatten. Använd milt tvättmedel, gärna ett skonprogram på tvättmaskinen och kortare centrifugering. Naturfärgat linne behåller ursprungsfärgen bäst när du använder tvättmedel utan perborat och optiska vitmedel.

Om din duk kan torktumlas framgår i tvättrådet. Vissa fabrikat föreslår en lättare tumling medan andra avråder helt. Om tumling avråds, låt duken dropptorka och sträck ut sömmarna. Linne blir vackert genom mangling så om du har den möjlighet, ta chansen. Förvara därefter din linneduk mörkt och torrt.

Om du har ett städabonnemang med oss och vill slippa tvätta och stryka så kan vi hjälpa dig med det inom ramen för din hemstädning!