välkomna våren

Välkomna våren och rensa undan vintern

Välkomna våren och rensa undan vintern!

Äntligen är det dags för längre dagar och solstrålar som värmer – ett tydligt tecken på att våren är på ingång. Det är dags att säga adjö till vintern och välkomna våren. Det är inte bara naturen som förnyar sig inför vårens ankomst, det är också en möjlighet för oss att fräscha upp hem och garderober. Här har vi samlat några tips för att förenkla säsongsskiftet.

Rengör vinterkläderna

Innan du hänger in rocken och dunjackan för säsongen är det smart att ge dem lite extra kärlek så att de är rena och fräscha när du plockar fram dem i höst igen. Ett tips är att vädra jackorna ordentligt innan du hänger in dem på förvaring. Tänk på att alltid kolla på tvättråden när du rengör dina jackor!

Så rengör du dunjackor

Bäst är att rengöra eventuella fläckar för hand, men ibland behöver jackan en grundligare rengöring. Börja med att stänga dragkedjor och kardborreband och vänd sen jackan ut och in. Tvätta jackan på låg temperatur med ett duntvättmedel och använd aldrig sköljmedel. När jackan är tvättad torkar du den i torktumlaren på låg värme under lång tid, släng in några tennisbollar eller torktumlarbollar för att fördela dunet jämt.

Så rengör du ullkappor

Börja med att hänga ut kappan på vädring över natten, gärna i fuktigt väder. Undersök sedan kappan noggrant, och ta bort damm, ludd och lösa trådar. Du kan till exempel använda en klädroller. Om du har fått små fläckar kan du testa att rengöra dem med lätt fuktad mjuk borste. Har du svåra fläckar bör du lämna in plagget på kemtvätt.

Så rengör du ylletröjor

Tvätta gärna ylle för hand, eller på tvättmaskinens ylleprogram. Försök att ta bort synliga fläckar med en mjuk borste innan du tvättar plagget. Använd alltid ett ulltvättmedel och torka plagget försiktigt. Du kan till exempel lägga den blöta tröjan på en handduk och rulla ihop och försiktigt pressa ut vattnet. Plantorka sen.

Förvara vinterkläderna på rätt sätt

Genom att tänka en extra gång på hur du förvarar dina vinterkläder kan du förlänga livstiden på plaggen, och spara utrymme i förrådet. Efter att du har rengjort vinterkläderna kan du vika ihop tröjor, underställ, byxor och liknande och förvara i vakuumpåsar. På så sätt tar de upp mindre yta och är skyddade mot damm och fukt. Större jackor och plagg hängs med fördel upp i klädpåsar, gärna med lite torkad lavendel eller cederblock för att hålla skadedjur borta.

Rengör dina sneakers

När snön har smält bort och gatorna är sopade är det dags att plocka fram vårskorna. Med några enkla medel kan du få dina favoritsneakers att bli som nya igen. Börja med att borsta bort all lös smuts. Skrubba sen yttersulan med till exempel Hemfrids universalpasta. Låt verka och torka av med en fuktig trasa, eftertorka sen med en torr trasa. Klart! Har du vita sneakers med envisa fläckar? Gnugga med en pasta gjord av bakpulver och vatten.

Förbered hemmet

Våren är en tid för nystart, även för hemmet. Passa på att göra en ordentlig vårstädning för att fräscha upp. Fokusera på ytor som ofta glöms bort under året, som till exempel ovanpå skåp och bakom stora möbler. Känns det över mäktigt? Vi hjälper dig gärna. Du kan läsa mer om vår storstädning här.

Passa på att rengöra tvättmaskin och torktumlare

I samband med att vinterns kläder ska bort och vårens ska fram kan det ofta bli lite extra tvätt. Passa på att rengöra tvättmaskinen och torktumlaren så att de kan fortsätta att leverera hög kvalitet på tvätten. För att rengöra tvättmaskinen kan du använda dig av ett klassiskt husmorstips: Häll bikarbonat i tvättmskinens gummidel och fyll på med ättika. Gnugga insidan av luckan med blå tandkräm. Dela sen en citron på mitten och lägg in i tvättmaskinen. Kör maskinen på 90 grader.

Tänk på att regelbundet rensa torktumlarens filter för att förbättra funktionen och minska brandrisken.

Skinande rena fönster

Låt solens strålar lysa in genom rena fönster. Vintervädret lämnar ofta spår på dina fönster, och nu kan vara en bra tid att rengöra dem. Du klarar dig väldigt långt med städingredienser som du redan har hemma, och det är sällan man behöver dyra specialmedel. På samma sätt som diskmedel gör dina dricksglas gnistrande rena ger det även dina fönster ett skinande resultat. Att putsa fönster med diskmedel är bra på fler än ett sätt. Diskmedlet gör det enklare att använda gummiskrapan mot rutan – den glider lättare och mer friktionsfritt. Blanda två matskedar diskmedel i en hink med varmt vatten. Det blir inte renare med mer diskmedel, snarare blir svårare att få fönstren rena eftersom det kan bildas en hinna av för mycket medel. Tvätta sen en ruta i taget så fönstren inte blir randiga när vattnet torkar.

Tveka inte att höra av dig om du vill ha hjälp av våra erfarna fönsterputsare med rengöringen.

Passa på att njuta

Unna dig själv tid att njuta av vårens ankomst. En kaffe i solen, en utflykt med barnen, en lunch med vännerna … Våren handlar om att vakna till liv igen och hitta tid för det du älskar. Vi finna här för att hjälpa dig till en enklare vardag, upptäck våra tjänster du också.