Fönsterputs

Tvätta fönster med egen fönsterputs

Så härligt när solen strålar in hemma men plötsligt framgår det också hur smutsiga fönstren hunnit bli. Gatudamm, pollen, regn och rusk gör dina fönster solkiga och med jämna mellanrum behövs det en fönsterputs. Inte alltid det roligaste jobbet men när du har rätt medel, redskap och teknik blir det mycket enklare, går fortare och du får ett skinande resultat. Här får du våra bästa tvätta fönster-tips!

Så gör du egen fönsterputs

Det finns otaliga medel för fönsterputs att köpa men visste du att proffsen använder vanligt diskmedel? Gör som proffsen och få kvarterets renaste rutor!

Tvätta fönster med diskmedel

På samma sätt som diskmedel gör dina dricksglas gnistrande rena ger det även dina fönster ett skinande resultat. Att putsa fönster med diskmedel är bra på fler än ett sätt. Dels är det något som du förmodligen har hemma så du slipper skaffa specialmedel. Diskmedlet gör även att det är enklare att använda gummiskrapan mot rutan, den glider lättare och mer friktionsfritt.

Blanda två matskedar diskmedel i en hink med varmt vatten. Det blir inte renare med mer diskmedel, snarare blir svårare att få fönstren rena eftersom det kan bildas en hinna av för mycket medel.

Putsa fönster med ättika

Ättika är bra till mycket och fungerar utmärkt även när du putsar fönster. Fyll en hink med vatten och tillsätt ett par matskedar diskmedel och ett par deciliter ättika. Ättikan hjälper till att lösa upp ingrodd smuts och bidrar till att få dina fönster rena med ett gnistrande resultat.

Låt rutan vara riktigt blöt innan du använder fönsterskrapan

Så här tvättar du fönster

Följ de här stegen för att tvätta fönster och få skinande rutor och rena karmar.

  1. Häll ett par matskedar diskmedel och eventuellt ett par deciliter ättika i en hink med varmt vatten.

  2. Om du passar på att tvätta fönsterkarmen så gör det innan du börjar putsa rutan. Doppa en mikrofibertrasa i vattnet, gnugga bort smutsen och torka rent.

  3. Blöt fönsterrutan ordentligt med en trasa, svamp eller tvättpäls och lös upp smutsen genom att gå över ytan ett par gånger och gnugga lite extra på mer envisa fläckar. Se till att du inte torkar bort vattnet utan låter rutan vara riktigt blöt.

  4. Använd en fönsterskrapa och dra den uppifrån och ner så den föser bort vattnet.

  5. Torka av gummit på skrapan med en luddfri trasa efter varje drag.

  6. Fortsätt på samma sätt över de delar av rutan som fortfarande är blöta med ett par centimeters överlappning tills du skrapat rent hela fönstret.

  7. Torka av glaset allra närmast fönsterkarmen genom att dra den luddfria trasan ett varv utmed skarven så den fångar upp droppar där skrapan inte kommit åt.

  8. Putsa handtag, beslag och fönsterbräda med en mikrofiberduk.

  9. Avsluta med att torka av fönsterblecket på utsidan med en gammal trasa.

Är fönsterputs något som du hellre lämnar över till proffsen? Vi hjälper dig att få dina fönster skinande rena. Boka fönsterputs!

Tillsätt lite T-sprit i tvättvattnet så kan du putsa fönster även på vintern

6 tips vid fönsterputs

1. Om det är vår så kan det vara en bra idé att vänta tills din gata har städats innan du ger dig i kast med fönsterputsningen. Borstarna som roterar på sopbilen virvlar runt vägdammet och om du har otur kan ditt arbete vara ogjort om du putsar innan de varit på plats.

2. Tvätta en ruta i taget i stället för blöta flera rutor på en gång. När tvättvatten torkar blir det lätt ränder och resultatet sämre än om du gör alla moment på en ruta innan du går på nästa.

3. Undvik att putsa fönster i direkt solsken. Solen gör att tvättvattnet torkar innan du hinner skrapa och det bildas ränder.

4. Du kan tvätta fönster på vintern! Tillsätt lite T-sprit i tvättvattnet så kan du putsa fönster trots minusgrader.

5. Skippa tidningspappret. Förr användes ofta tidningspapper för att putsa fönster. Det har sin förklaring i att trycksvärtan på den tiden hade ämnen i sig som hjälpte till att göra glaset glänsande men dagens tidningspapper kan ge motsatt effekt och du kan istället få ett flammigt resultat.

6. Använd luddfria trasor vid fönsterputs så de inte tussar av sig på rutorna. Gamla bomullslakan är perfekta. Till ett helt hem går det åt några trasor så riv isär och spara för ändamålet.

När du har bra redskap är det enklare att få ett fint resultat

Rätt redskap till fönsterputs

Rätt redskap gör allt enklare och därmed också roligare. Det gäller även vid fönsterputsning. När du har bra grejer är det enklare att få det fint. Här får du några tips på vad som är bra att ha hemma när du ska putsa dina fönster.

Hink

En rejäl 10 liters hink med handtag är bra att ha. I den kan du sedan förvara dina fönsterputsredskap mellan varven.

Påblötare med tvättpäls

Proffsen använder påblötare, T-formade hållare, med lurviga klädslar som kallas för tvättpälsar när de gör rent fönsterrutorna. De finns att köpa i välsorterade butiker men du kan också använda en trasa eller svamp för att blöta ner fönsterrutorna och gnugga bort smutsen. Oavsett vad du använder så var noga med att tvätta dem mellan putsningarna så det inte sitter kvar smuts som kan repa vid nästa tillfälle.

Fönsterskrapa

En fönsterskrapa eller gummiskrapa som den också kan kallas är värd att investera i. Du kan torka rent fönster med en luddfri trasa men resultatet blir aldrig lika bra som med en fönsterskrapa. Du köper skrapan i järnaffären eller byggvaruhuset. Välj en med utbytbart gummiblad eftersom gummi är en färskvara och torkar ut efter en tid.

Den enklaste metoden att använda skrapan är att dra uppifrån och ner med ett par centimeters överlappning. Proffsen använder ofta S-metoden där skrapan förs som en serpentin över rutan och drar bort allt vatten i ett svep. Utmana dig och testa om du kan!

Om du har spröjsade fönster med många smårutor kan det vara värt att anpassa en fönsterskrapa för det. Såga med en bågfil ner skrapan till rätt bredd och klipp ner gummibladen till motsvarande mått.

Torkdukar eller trasor

För att avsluta din fönsterputs går det åt några rena luddfria trasor. Det är bra att just ha flera eftersom du inte vill föra över eventuellt kvarvarande smutsvatten från ett fönster till nästa utan byt trasa när du inte längre har en torr och ren yta kvar.

Ett gammalt väl använt och urtvättat bomullslakan är en bra kandidat att riva fönsterputstrasor av. Trasorna ska bara användas i skarven mellan ruta och karm eftersom hur luddfria de än är ändå lätt lämnar spår efter sig.

Fönstertvättapparat

Ett alternativ till att putsa fönster med tvättpäls och fönsterskrapa är en apparat för fönstertvätt. Det är ett laddningsbart verktyg som med sina tillbehör tvättar och suger bort det smutsiga vattnet från fönsterrutorna.

Skaftförlängare eller stege

Om du har fönster som du inte når från golvet eller marken behövs det hjälpmedel. En skaftförlängare gör att du kan putsa längre upp än armarna når och en stege är ett bra komplement.

Om du vill slippa putsa fönster själv så står våra duktiga Hemfridare redo att hjälpa dig med fönsterputs!