så tvättar du miljövänligt

Så tvättar du miljövänligt

Få saker är lika vardagslyxiga som ren tvätt. Men tvätt kräver en hel del energi och kan också slita ut dina textilier i förtid. Med några enkla knep kan du tvätta smartare och göra både plånboken, miljön och favoritplaggen en tjänst.

Börja med vädring

Ibland går tvätten att hoppa över. Om plagget inte är fläckat kan det räcka med en vädring utomhus för att de ska kännas fräscha igen.

Sortera din smutstvätt

Om du har tillräckligt med plats är det praktiskt att ha flera tvättkorgar för olika typer av tvätt, som till exempel ljusa och mörka textilier, eller tvätt som är olika hårt smutsad. Då blir det lättare att hålla ordning i tvättstugan. Det blir också enklare att planera din tvättning.

Välj ett miljömärkt tvättmedel

Tvättmedel innehåller en rad aktiva ämnen och en del kan vara skadliga för miljön. Genom att välja ett tvättmedel som är märkt med till exempel Bra Miljöval eller Svanen bidrar du till att mindre kemikalier spolas ut i vår natur. Tänk också på att dosera rätt. Ju mindre medel som går åt, desto mindre blir påverkan på miljön och slitaget på dina kläder.

Tvätta fulla maskiner

Vänta med att tvätta tills maskinen blir helt full. Om du inte har möjlighet att fylla hela maskinen kan du välja halv tvätt, och halva mängden tvättmedel.

Undvik att tvätta hett

Lättare smutsade tvätt blir oftast ren redan i 40°C tvätt. Genom att tvätta i 40°C istället för 60°C kan du minska din energianvändning med upp till 40%.

Lufttorka mer

Torktumlaren slukar både energi och fibrer från dina textilier. Låt tvätten lufttorka så ofta du kan.

Visste du att en svensk barnfamilj i genomsnitt tvättar 1,4 ton kläder, lakan och handukar, varje år?