Hall-skor-16-9

Tvätta skor i tvättmaskin – så gör du

Tvätta skor i tvättmaskinen går, men kräver försiktighet. Lär dig hur man tvättar skor och följ vår guide för att minimera skadorna i tvättmaskinen.

Tvätta skor i maskin – 3 tips

Många skor i syntetmaterial, konstmaterial och bomull går att tvätta i maskin. Här får du tre tips om vad du ska tänka på innan du slänger in skorna i tvättmaskinen.

1. Läs tvättråden

Titta efter om dina skor har skötselråd eller tvättråd. Om det inte framgår i skon kan du eventuellt hitta det på varumärkets hemsida. När det står handtvätt kan du ibland ändå tvätta i maskin men då sker det på egen risk. Använd i så fall ett fintvättprogram och 30 grader. Anpassa mängden tvättmedel efter hur mycket du fyller maskinen, halvfull maskin - halv mängd tvättmedel.

2. Förbered skorna

Ta ut innersulan Innan du stoppar in skorna i tvättmaskinen. Innersulan tvättar du bäst för hand. Ta bort eventuella skosnören. Lägg skorna i en tvättpåse. Skosnörena kan ligga i samma påse men kan ibland behöva blötläggas och gnuggas lite extra med tvätt- eller diskmedel innan. Om du inte har en tvättpåse kan du använda ett gammalt örngott.

3. Akta tvättmaskinen

Om du bestämmer dig för att tvätta skor i din tvättmaskin så se till att skydda din maskin. Borsta av sulorna på skorna och peta bort eventuellt grus som fastnat så förhindrar du repor i trumman. Lägg några handdukar eller liknande tillsammans med skorna så dämpar de ljudet av skorna i maskinen och skyddar trumman mot bulor.

Tvätta dina smutsiga sneakers i maskin, för hand eller ge dem en enklare rengöring

Tre sätt att göra rent gympaskor

Gympaskor tillhör skodonen som får stå ut med mest i skogarderoben. De kan bli ordentligt smutsiga på utsidan och rejält svettiga på insidan. Både för din egen och andras trevnad är det bra att ta hand om gympaskorna på ett bra sätt.

Tvätta sneakers i maskin

Det går ofta att tvätta sneakers och gympaskor i tvättmaskinen. Läs på tvättrådet i skon om det finns eller på varumärkets hemsida vad de rekommenderar. Det är ofta skosulorna som far illa av maskintvätt. Limmet som fäster sulan mot skons överdel kan påverkas av värme och materialet kan gulna så tvätta i kallt vatten om inte tvättrådet anger att det fungerar med varmare vatten. Använd tvättpåse och helst en som förhindrar att mikroplaster sköljs ut i vattnet. Sneakers och gympaskor i läder eller mocka bör inte tvättas i maskin eftersom materialen blir fula när de torkar.

Tvätta sneakers för hand

Om du väljer att tvätta dina sneakers eller gympaskor för hand så har vi några tips som hjälper dig på vägen.

 1. Slå ihop sulorna utomhus för att få bort lös smuts.

 2. Ta bort innersulor och skosnören och tvätta dem för sig med tvättmedel eller diskmedel.

 3. Damma av ovansidorna och yttersulorna med en borste

 4. Ta fram en skål med ljummet vatten med lite tvättmedel.

 5. Doppa en borste i vattnet och borsta skon på utsidan och insidan med cirkulerande rörelser. Upprepa tills du ser att fläckar och smuts ger med sig.

 6. Byt till rent vatten, skölj av borsten och upprepa borstandet tills all smuts är borta.

 7. Skrubba yttersulan med till exempel Hemfrids universalpasta på en mikrofiberduk eller använd en fuktad mirakelsvamp.

 8. Fyll skorna med tidningspapper så att de torkar fortare och håller formen under tiden. Byt ut pappret när det är blött.

 9. Låt stå tills de är helt torra och lägg sen i innersulan och sätt i skosnörena igen.

Enklare rengöring av sneakers

Om dina sneakers inte är jättesmutsiga utan behöver en enklare rengöring kan du göra så här.

 1. Slå ihop sulorna utomhus så att allt som sitter löst ramlar av.

 2. Ta bort skosnörena och innersulorna och tvätta dem separat med tvätt- eller diskmedel.

 3. Borsta av ovansidorna och yttersulorna för att få bort löst damm.

 4. Torka hela skon med en fuktig trasa.

 5. Ta bort fläckar som finns kvar på ovansidan med till exempel Hemfrids universalpasta eller annat milt skrubbande medel på en fuktig mikrofiberduk.

 6. Skrubba yttersulan med universalpastan på en mikrofiberduk som ovan eller använd en fuktad mirakelsvamp.

 7. Låt lufttorka.

 8. Lägg i sulorna och trä i skosnörena.

Låt skor och sneakers lufttorka

Oavsett om du har tvättat skor eller sneakers i maskin eller för hand så är det bästa att låta dem lufttorka. Värmen från en torktumlare eller ett torkskåp kan påverka limmet som ofta används till sulorna negativt. Fyll skorna med tidningspapper. Det hjälper dem att hålla formen och att inte kolapsa medan de torkar.
När skorna är torra lägger du i innersulorna och sätter i skosnörena igen.

Ibland kan det räcka med att tvätta eller byta ut skosnören och innersulor för att ge skorna ett rejält lyft

Tvätta skosnören och innersulor

Skosnören och innersulor är de delar av skorna som oftast blir mest ofräscha. Ibland kan det räcka med att tvätta dem för att ge skorna ett rejält lyft. Du kan tvätta skosnören i en tvättpåse i maskin men sulor bör tvättas för hand.

 1. Ta bort innersulorna och skosnörena och lägg dem i en balja eller handfat med ljummet vatten och tvättmedel eller diskmedel.

 2. Krama dem först en stund för att lösa upp smutsen och låt dem sedan ligga i vattnet i en timme.

 3. Krama lite till och använd en borste för att skrubba de mer envisa fläckarna.

 4. Skölj rent.

 5. Låt lufttorka.

Om dina sulor eller skosnören är bortom räddning kan det helt enkelt vara dags att köpa nya. Det är en betydligt lägre kostnad än att köpa helt nya skor men de ger skorna nytt liv och är en bra investering.

Kolla om du hittar tvättråd inuti skorna eller på märkets hemsida under skötselråd

Tvätta Converse och andra vita skor i tyg

När vita skor inte längre är vita utan har antagit en grå eller gul kulör är det dags för rengöring! Om skorna är i tyg eller i syntetmaterial går det ofta att tvätta dem i maskin eller i alla fall för hand. Kolla om du hittar tvättråd inuti skon eller på märkets hemsida under skötselråd. Skor i siden eller bör du inte tvätta själv, de lämnar du bäst in hos en specialist.

Tvätta vita tygskor i maskin

I det fall det går att tvätta dina vita tygskor i maskin enligt tvättråden eller om väljer att chansa gör så här.

 1. Ta ut sulor och skosnören. Skosnörena kan åka med i samma maskin men blir renare när de inte sitter kvar i skorna. Sulorna bör du tvätta för hand.

 2. Lägg skorna och skosnörena i en tvättpåse och lägg i maskinen tillsammans med några handdukar som både dämpar ljudet och skyddar trumman.

 3. Tvätta i 30 grader på ett fintvättprogram. Varmare vatten kan lösa upp limmet som fäster sulan mot överdelen.

 4. Låt lufttorka och lägg i lite tidningspapper i varje sko. Det hjälper till att hålla formen och påskyndar torkningen.

 5. Stoppa i de torra nytvättade sulorna och skosnörena igen.

Tvätta vita tygskor för hand

Så här tvättar du vita Converse och andra vita tygskor för hand.

 1. Fyll en balja med ljummet vatten.

 2. Häll i en mindre mängd tvättmedel eller diskmedel och blanda.

 3. Doppa en sko i taget i vattnet och använd en borste, till exempel en gammal tandborste för att få bort fläckarna.

 4. Skölj och upprepa om det behövs.

 5. Låt skorna lufttorka med tidningspapper i.

Husmorstips för rena vita skor

För att få vita skor rena kan du testa dessa husmorsknep.

Få rena skor med tandkräm

Sätt lite vit tandkräm på en torr uttjänt tandborste och gnugga fläckarna med den. Låt verka en stund och torka bort tandkrämen med en fuktig trasa.

Få rena skor med bikarbonat

Ta på diskhandskar. Spraya ovandelen på skorna med en blandning av lika delar ättika och vatten. Pudra över bikarbonat och det börjar bubbla och fräsa. Låt processen avsluta och borsta med en gammal tandborste på de mest envisa fläckarna. Låt torka och borsta bort eller dammsug bort överflödig bikarbonat.

Tvätta mockaskor och läderskor

Att tvätta mockaskor och skor i läder är inte att rekommendera. Dessa naturmaterial mår inte bra av att bli genomblöta. De förlorar sin form och torkar ihop. Mockaskor borstar du och impregnerar för att göra dem rena och skydda mot väta. Läderskor smörjer du in med skofett och putsar med skokräm för att underhålla dem.

Dålig lukt i skor lättare att få bort än du kanske tro

Få bort dålig lukt i skor och sneakers

Dålig lukt i skor lättare att få bort än du kanske tror. Testa de här tipsen för fräschare dojjor!

 1. Tvätta innersulan. Ta bort sulorna och tvätta dem med tvätt- eller diskmedel. Låt sulorna lufttorka innan du lägger tillbaka dem i skorna.

 2. Pudra insidan av skorna med rejält med bikarbonat. Låt stå över natten och dammsug eller skaka ur nästa morgon. Bikarbonaten drar till sig fukt och neutraliserar samtidigt dålig lukt.

 3. Det finns speciella bollar att lägga i skorna att köpa som drar till sig och tar bort den unkna lukten.

 4. Byt ut sulorna till ett par nya fräscha om dina gamla inte längre går att få fräscha.