monicalindstedt

Monica Lindstedt, grundare av Hemfrid

Fyra barn hemma och en pågående karriär var en omöjlig ekvation för Monica Lindstedt som bestämde sig ör att göra något åt det.

Hur kom du på idéen att starta Hemfrid?
–Jag var helt enkelt tvungen att lösa mitt eget problem. Både jag och min man gjorde karriär och där hemma väntade fyra barn. Min minnesbild av den tiden är att jag alltid gjorde minst två saker samtidigt: lagade mat och förhörde läxor, strök och tittade på TV. Min arbetsgivare erbjöd mig allt från tjänstebil till rikskuponger, men det jag behövde mest – hjälp i hemmet – gick inte att få. Samtidigt upptäckte jag att jag var långt ifrån ensam, det är många som nästan slår knut på sig själva för att få tillvaron att fungera. Jag bestämde mig för att ta tag i problemet och startade Hemfrid som är en enkel idé om hur fler ska orka mer.

Vilken var den största utmaningen?
–Att bygga en fungerande organisation och samtidigt skapa en marknad på en politisk arena. Jag stod på barrikaderna och försvarade hushållsnära tjänster när den så kallade pigdebatten var som hetast. Trots att behovet av den här typen av tjänster var enormt tog det sex år innan vi gick med vinst.

Varför är professionella hushållsnära tjänster viktiga ur ett samhällsperspektiv?
–För att de gynnar jämställdheten, folkhälsan och integrationen. Jämställdhetsaspekten handlar om att skapa möjligheter för kvinnor att göra karriär på samma villkor som män. Hemmet är fortfarande kvinnornas ansvar i högre grad än männens, och ingen orkar köra dubbla lass en längre tid. Folkhälsoaspekten handlar om att företagen minskar antalet långtidssjukskrivna när de ger hushållsnäratjänster som en löneförmån. Integrationsaspekten handlar om att ge utlandsfödda en biljett till det svenska samhället. Vi har många medarbetare som aldrig hade jobbat vitt innan de började på Hemfrid och många gör faktiskt intern karriär hos oss.

Vad är du mest stolt över med Hemfrid?
–Att vi har tagit oss så här långt, att vi har blivit ett begrepp och en bransch. Och jag är självklart stolt över alla fantastiska medarbetare!

PERSONLIG FAKTA

Namn: Monica Lindstedt
Född: 1953
Roll på Hemfrid: Grundade Hemfrid 1996, är i dag styrelseordförande.
Bakgrund: Civilekonom, har jobbat som konsult och varit VD på flera företag, i huvudsak inom media. Var med och startade tidningen Metro.
Familj: Maken Lennart, fyra utflugna barn, 6 barnbarn, tre hundar, två katter
och ett 20-tal hästar
Övrigt: Monica har flera styrelseuppdrag vid sidan av Hemfrid. Hon är bland annat styrelseordförande i Företagarna och ledamot i SVT, Svenska Unicef samt bemanningsföretaget Uniflex.