Pexels-par-spegel-16-90

Din inställning till städning påverkar ansvarsfördelningen hemma

50% av par i förhållanden bråkar om städning. Det visar en ny studie om städning och arbete i hemmet som Hemfrid tagit fram i samarbete med undersökningsföretaget Novus. Det framgår också att attityden till städning hemma inverkar på hur man delar upp arbetet i en parrelation.

Det är framförallt inställningen till städning som påverkar arbetsfördelningen hemma. Din inställning avgör om du själv tar ansvar eller låter din partner göra mer.

Nyckeln till en friktionsfri städvardag

Undersökningen visar bland annat att det finns ett tydligt samband hos de som har inställningen att städning är ”något som bara måste göras” och att arbetsfördelningen då är mer jämnt fördelat. Utmärkande är också att dessa par inte upplever att de bråkar lika mycket om städningen hemma.

Enligt undersökningen finns det också ett tydligt samband till att de som är mest oense om städningen hemma även beskriver städning som ”tråkigt” och ”ett nödvändigt ont”. De anser samtidig att deras partner tar mer ansvar för städningen än vad de själva tycker att de gör. Det finns ett tydligt samband mellan hur länge man har varit tillsammans med sin partner. De som levt länge tillsammans bråkar sällan eller är aldrig oense om städningen hemma.

Minst en gång i veckan bör du städa ditt hem. Våra mest nöjda kunder är de som har städning varje vecka då hemmet inte hinner bli lika smutsigt och du kan lägga din tid på annat. När vi tar hand om hemmet upplever våra kunder att det blir mindre vardagstjafs om städningen.

Jörgen Lidvall, Försäljningschef på Hemfrid

Läs även Ambitionsnivån ligger till grund för städbråken