Golv-matta-16-9

Tvätta matta hemma - 7 tips

Mattorna hemma får stå ut med mer än mycket annat. Här trampas det omkring med inte alltid helt rena fötter och kanske springs det in med skor ibland. Det tappas smulor och ibland större godbitar, hunden hårar och där droppade det visst från kaffekoppen.

Sköt om dina mattor så blir det både mer trivsamt och hygieniskt hemma samtidigt som du förlänger livslängden för mattorna. Det finns mattor i många olika material och de behöver kärlek på olika vis. Här tipsar vi om hur du tar hand om dina mattor och rengör dem på bästa sätt.

Så här tvättar du din matta hemma

Ungefär vartannat år är det bra att göra rent dina mattor men hur ofta beror på vilket slitage de utsätts för. En matta i hallen, vid altandörren eller under matbordet blir förstås fortare smutsig än en som ligger i ett gästrum eller på en övervåning. Mellan tvättarna är det bra att ta bort fläckar så fort som de uppstår. Det går att tvätta matta hemma men om du kan tvätta just din beror på vilket material som den är tillverkad av.

1. Tvätta matta i tvättmaskin

På de flesta mattor finns det skötselråd på undersidan. Där framgår det om du kan tvätta din matta i tvättmaskinen. Ofta går det att tvätta bomulls- och syntetmattor i tvättmaskin men läs tvättrådet så du är säker. Att tvätta trasmatta i maskin kan till exempel göra att den tappar formen eller till och med repar upp sig. Att tvätta plastmatta kan påverka ytan och den kan torka och bli spröd.

Symbolen för vattentvätt i maskin är en balja fylld med vatten med en temperatursiffra.
Storleken på din tvättbara matta avgör om du kan tvätta den i din tvättmaskin. Du tvättar mattan för sig och det ska finnas plats kvar i trumman när du lagt in den så att tvätten kan utföras på ett bra sätt och att tvättmedlet kan sköljas ut ordentligt. Om du bor i lägenhet och det finns grovtvättmaskin i tvättstugan så är det ett bra alternativ till större mattor som går att maskintvätta. Grovtvättmaskiner har ofta ett program för just mattvätt.

Börja med att dammsuga mattan så att du får bort de största smutspartiklarna. Dammsug gärna båda sidorna så får du ett ännu bättre resultat. Om du har husdjur är det bra att dra ett extra varv med ett borstmunstycke så att hund- eller katthår sugs bort. För att tvätta mattan i maskin kan du använda ett flytande tvättmedel eller ett speciellt mattschampo.

2. Tvätta matta för hand

På mattor som tål handtvätt ser tvättsymbolen ut som en balja fylld med vatten med en hand i. Det betyder att du kan tvätta mattan i just en balja eller till exempel i badkaret. Om mattan är för stor för att rymmas kan du eventuellt tvätta den plant utomhus, t ex på en ren presenning.

Om du bedömer att din matta borde kunna tvättas för hand trots att den saknar tvättråd kan du testa med det tvättmedel du har på ett mindre synligt ställe, till exempel på undersidan om det är av samma material som ovansidan. Då ser du om det finns risk att färgen bleks eller på annat sätt inte mår bra av tvätt. Använd inte för varmt vatten, det riskerar att mattan krymper och om du har otur även krymper ojämnt.

3. Tvättmedel och redskap

När du handtvättar din matta behöver du inte en massa krångliga redskap utan du kommer undan med en dammsugare, en balja, badkar eller presenning och hink med något att ösa med beroende på storleken på mattan, borste eller svamp och tvättmedel.

Det finns speciella mattschampo men du kan även använda väl löst pulvertvättmedel, flytande tvättmedel eller helt vanligt diskmedel.

Använd ett borstmunstycke på dammsugaren om du har husdjur så du får bort hårstrån innan tvätt

4. Förberedelser innan handtvätt

Innan du påbörjar handtvätten av din matta så dammsug båda sidorna och gärna med ett borstmunstycke om du har hund eller katt. Du vill få bort så mycket lös smuts som möjlig innan du lägger ner mattan i vattnet.

5. Handtvätta i balja eller badkar

 1. Lös upp tvättmedlet i ljummet vatten innan du lägger i mattan och låt den bli helt genomblöt.

 2. Arbeta upp ett skum på mattan med en svamp eller en mjuk borste så att du löser upp smutsen. Gnugga lite extra på mer envisa fläckar.

 3. Låt mattan ligga i tvättvattnet i fem minuter innan du sköljer av den.

 4. Om din matta ligger i badkaret kan du använda duschhandtaget för att skölja rent. Annars använd en skopa att skölja med. Skölj tills vattnet är helt klart och inte längre känns halt.

 5. Skrapa mattan i omgångar i fiberriktningen för att få bort så mycket vatten som möjligt innan du låter mattan torka.

6. Handtvätta plant utomhus

 1. Lägg din matta på en ren presenning eller annan ren yta utomhus.

 2. Häll ljummet vatten i en hink med mattschampo eller annat tvättmedel.

 3. Använd en borste eller en svamp och jobba in vatten med tvättmedel i mattan till ett skum för att lösa upp smutsen. Ta i ett par extra varv på mer smutsiga ställen.

 4. Låt mattan ligga med tvättmedlet i fem minuter så att all smuts försvinner.

 5. Skölj noga. Du kan till exempel använda trädgårdsslangen för att skölja rent men vattenkanna eller hink fungerar också bra.

 6. Skrapa mattan i omgångar i fiberriktningen för att få bort så mycket vatten som möjligt innan du låter mattan torka.

7. Torka mattan

När du tvättat din matta är det jätteviktigt att den är helt torr innan du lägger den på golvet igen. Gör du inte det riskerar det att bildas mögel mellan mattans undersida och golvet vilket är en hälsofara. Du riskerar även att skada golvet som ofta inte mår bra av fukt. Det vanliga är att du inte kan torktumla en matta. Torktumlarsymbolen är en kvadrat med en cirkel. Om den är överkryssad ska du inte torktumla.

Om du har en mindre matta och ett torkskåp där du kan reglera värmen kan du torka där på låg värme. I annat fall är det bästa att den till exempel över en torkställning så den får luft runt om hela vägen, gärna utomhus. Beroende på mattans tjocklek och material kan det ta flera dagar tills den är helt torr.

Om din matta ska torka inomhus kan det vara en bra idé att komplettera med en fläkt, till exempel en bordsfläkt. Vänd på mattan när utsidan känns torr så att båda sidorna får ordentlig chans att torka upp hel och hållet. Låt den hellre hänga på tork en extra dag för att vara på säkra sidan.

Dammsug mattan när den torkat helt. Då får fibrerna som blivit tillplattade i tvätten chans att resa sig igen.

Dammsugning är viktig både under veckostädningen men också inför en mattvätt

Skötselråd för dina mattor

Helrengöring av mattor behövs bara varje eller vartannat år men för att de ska hålla sig fräscha året runt behöver de lite regelbunden kärlek. Här får du några tips som hjälper dig ta hand om dina mattor.

Dammsug

Dammsug dina mattor i samband med att du dammsuger golven. Dammsug framför allt på ovansidan men ha för vana att även vika upp kanterna så att du kan ta undersidorna och golvet under mattan. På mattor utan direkt fiberriktning kör du åt alla olika håll för att komma åt smutsen. På äkta mattor är det bäst att bara dammsuga i fiberriktningen. Om det finns fransar på mattan kan du använda en mjuk borste eller en gles kam för att reda ut dem.

Ta bort fläckar

Det är inte alltid nödvändigt att tvätta en matta helt och hållet. Att gå på enstaka fläckar kan göra susen. Det bästa är att behandla fläckar när de uppstår så de inte hinner torka in och färga av sig i fibrerna på mattan.

Testa den här metoden för att få bort fläckar från drycker som vin, öl, juice, saft, kaffe och mjölk eller klibbigt godis, bär och fett från dina mattor. Du behöver diskmedel, ättika, vatten och vita trasor. Använd vita trasor för att du inte riskerar att färga mattan när du arbetar in diskmedelslösningen i fläcken.

 1. Blanda några droppar vanligt diskmedel med ljummet vatten i en kopp.

 2. Doppa en vit trasa i lösningen och tryck över fläcken i omgångar tills den börjat lösa upp sig.

 3. Låt det sitta i 15 minuter och ta sen en ren trasa och torka ytan.

 4. Avsluta med att doppa en ny trasa i en blandning med 1 msk ättika och 1 dl vatten.

 5. Badda ytan där fläcken satt med ättiksvattnet så får du bort diskmedlet eftersom kvarvarande diskmedel kan dra åt sig ny smuts.

 6. Avsluta med rent vatten på en ren trasa.

 7. Se till att ytan där fläcken satt får ordentlig möjlighet att torka upp innan du placerar något på den.

Ett alternativ till diskmedelsmetoden är att tvätta fläckar på matta med bikarbonat. Då fuktar du fläcken med ljummet vatten, pudrar över bikarbonat, gnuggar lite och låter verka i några timmar. När ytan är torr dammsuger du. Upprepa vid behov.

Vädra

Att med jämna mellanrum vädra dina mattor bidrar till att hålla dem fräscha. En klassisk piskställning är idealet men de är inte så vanligt förekommande längre. En hopfällbar klädställning fungerar lika bra om mattan inte är alltför stor. Piska gärna mattan för att lösgöra smuts och för att låta luften cirkulera bättre mellan trådar och fibrer.

Om du har möjlighet är ett klassiskt husmorsknep att lägga ut mattan i snön på vintern. Mattan ska inte bli blöt utan du borstar den bara med lite lössnö med hjälp av en piassavakvast. Sen hänger du upp mattan och låter den torka helt innan du lägger ut den på golvet igen.

Fräscha upp med bikarbonat

Om du inte har möjlighet att ta ut en matta utomhus för att vädra och på så sätt fräscha upp den kan du ta hjälp av bikarbonat. Bikarbonat drar till sig fukt och neutraliserar dålig lukt. Dammsug först mattan ordentligt. Pudra sedan över bikarbonat och låt stå i minst 20 minuter. Dammsug därefter mattan igen och den är betydligt fräschare och unkna dofter är borta.

Hur du bäst rengör din musmatta beror på vilket material den är gjord av

Tvätta musmatta

När vi pratar om mattor passar vi även på att tipsa om hur du får rent den minsta mattan hemma, musmattan. Även en musmatta utsätts för en hel del där på bordet. Fett från händer, kaffefläckar och kanske smulor från skrivbordsfika gör att det ibland behövs en uppfräschning.

Hur du tvättar din musmatta bäst beror på vilket material den är gjord av. En musmatta i syntet kan du troligen tvätta i diskhon eller i handfatet med lite diskmedel. Löddra upp diskmedlet, lägg i musmattan och krama den försiktigt under vattnet. Gnugga lite extra om du har tydliga fläckar. Låt lufttorka. En musmatta i annat material är lite av en chansning. Tyg repar lätt upp sig i kanterna så där får du avgöra om det är värt att riskera ett försök med en tvätt eller bara ta bort fläckar en droppe diskmedel på en blöt vit trasa. För musmattor i läder rekommenderas läderrengöring som du köper i välsorterade butiker eller hos en skomakare.