MicrosoftTeams-image (13)

Trendenser: Fridas bästa tips inför visningen

Trendenser är en av Sveriges mest populära inredningsbloggar just nu som har fått ta emot flera fina utmärkelser genom åren. Grundaren Frida Ramstedt jobbar idag heltid med bloggen och är dessutom flitigt anlitad som både stylist och föreläsare inom trender och sociala medier. Vem kan passa bättre att fråga om råd när det kommer till försäljningsstyling?

Hej Frida! Vilka trender råder inom homestyling just nu?

–Köparna har blivit allt mer kräsna och bostadsannonserna idag är lika genomarbetade som de glossiga magasinens hemma-hos-reportage. Det har blivit allt vanligare att anlita professionella stylister och inredare vid försäljning och det handlar inte längre om att lägga några limefrukter på ett fat utan att bygga kulisser och magasinera hela möblemang.

Hur tycker du att lyckade mäklarbilder ska vara?

–För att ett objekt ska få spridning på nätet är det viktigt med krispiga och bra foton. Att anlita en duktig fotograf är minst lika viktigt som att inredningen är genomtänkt. Varva gärna redovisande bilder med sådant som sätter fokus på bostadens karaktär, de vackra dörrtryckarna eller de fina fönsterbänkarna i sten. Man köper sällan en bostad enbart på förnuft utan går också mycket på magkänslan.

Vilken är den största myten när det gäller homestyling?

–Att man måste köpa en massa saker som sedan bara används vid mäklarfotograferingen. Låna av en granne eller kompis istället. Vissa inredningsbutiker går med på att låna ut möbler, konst och inredningsdetaljer mot en mindre ersättning.

Vad är det vanligaste misstaget många gör?

–Många försöker för mycket och tappar fokus på objektet. Jobbar man för mycket med pyntet så kan stylingen snarare avleda uppmärksamheten än visa upp försäljningsfördelarna.

Har du något drömuppdrag inom området?

–Ja, det skulle gå att skapa ett roligt TV-format av stylistyrket. Tänk Toppmäklarna fast The homestylingversion.

Missa inte att boka en Storstädning innan visningen.

Fridas bästa stylingtips inför visningen

  1. Rensa och plocka undan. Fyll en flyttkartong med alla småsaker som vanligtvis står framme i vardagen.

  2. Tänk igenom vilka de största fördelarna är med just din bostad. Är det rymden, fönsterpartierna, golvet eller balkongen? Led uppmärksamheten mot det du vill visa.

  3. Fota alla rum med din mobilkamera och titta på bilderna för att försöka se bostaden ur köparens perspektiv. Var självkritisk.

  4. Ett hem ska aldrig vara övermöblerat men heller inte för tomt och kalt. En bra riktlinje är att aldrig möblera mer än 2/3 av golvytan.

  5. För att en bostad ska upplevas som större – välj ljusa textilier på sängar, golv och gardiner. Har du möjlighet, montera upp en stor spegel, det gör enorm skillnad.

  6. Gör medvetna stilleben av det finaste du har i alla dina rum. Sprid inte ut sakerna utan samla dem. Jobba med olika höjder och strukturer.

Om Frida Ramstedt

Gör: Driver den populära inredningsbloggen Trendenser sedan 2005. Skribent, fotograf och stylist.

Aktuell med: Utsågs nyligen till Sveriges Främsta Inredningsblogg 2017 av Cison.

Det bästa med inredning: Att den kan få oss på bättre humör, skapa sköna känslor och underlätta livet.

Värsta flyttminne: Det var nog när jag var nyexad och skulle flytta hela bohaget från min hemstad uppe i Umeå, ner till Göteborg. Men jag utvecklade en ny talang: Släpvagns-Tetris.

Ta hjälp av proffsen inför flytten. Hemfrid erbjuder allt från Storstädning inför visningen, Flytthjälp och Flyttstädning.