Pexels-par-flytta-packning-2-16-9

Topp 3 för en effektiv flytt

–Basen för en bra flytt består egentligen av tre saker: Rensa ut allt du inte använder, organisera och märk upp lådor ordentligt och skriv checklistor så att du inte glömmer något. Gör man det här fångar man upp det mesta, men det går bara om du ser till att ha tid för det säger Paulina Draganja.

–Mycket av stressen kring en flytt handlar om var man ska göra av alla saker. Vänd på det istället och se det som en chans att göra dig av med allt du inte behöver, säger Paulina Draganja.

Hennes stora intresse för förvaring och ett organiserat hem, grundar sig dels i själva processen, att hitta smarta lösningar, men framförallt i känslan av hur mycket enklare vardagen blir när man slipper ägna tid till att leta efter saker eller flytta runt dem mellan olika platser.

–En flytt är ett utmärkt tillfälle att organisera hemmet men man måste inte börja från början. Gå igenom vad som har funkat tidigare och vad du är nöjd med i ditt tidigare hem. Ta med dig de bra lösningarna och åtgärda de som är mindre bra.

Målet är att var sak ska ha sin plats.

–Det förenklar vardagen väldigt mycket, men låt det ta lite tid. Precis som med inredning handlar det om att bo in sig i sitt nya hem först.

Förvaringsdrottningens Topp 3 för en effektiv flytt

1. Underskatta inte tiden

Sätt igång direkt och börja packa så fort du vet att du ska flytta. Det går inte att föreställa sig hur mycket saker som ryms i ett hem. När du vet hur det nya boendet ser ut kan du också börja rensa ut de saker du vet inte kommer att få plats. Då behöver du varken lägga tid, energi eller pengar på att flytta dem i onödan. Utse en speciell plats där du samlar allt som ska slängas eller skänkas bort då ser du tydligt vad som behöver göras i nästa steg och rensandet går nästan av sig självt.

2. Checklistor

Sätt dig och gå igenom vad som behöver göras och när. Det kan handla om allt från att säga upp abonnemang till att ansöka om ny förskola. Skriv upp vem i hushållet som är ansvarig för vilken uppgift så att inget faller mellan stolarna. Checklistan kan sedan bockas av och fyllas på under hela flyttprocessen.

3. Märk kartongerna noggrant

Om du börjar packa i god tid slipper du också panikpackandet där det mesta bara slängs ner där det får plats utan närmare eftertanke. Packa varje rum för sig så blir det lättare att packa upp sedan. Det skapar bra förutsättningar för att det ska vara enkelt att komma iordning efter flytten. Om sakerna hamnar på rätt plats från början tar du också maximal hjälp av flyttfirman eftersom du slipper flytta grejerna själv sedan.

Blir du alldeles matt bara vid tanken på att flytta? Genom Hemfrids flyttservice kan du få hjälp med allt från packning och flytt, till uppackning och flyttstädning.

Om Paulina Draganja

Aktuell med: Driver bloggen förvaringsdrottningen.com och lanserade nyligen sin andra bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan, Semic.

Det bästa med förvaring: Att det ger en effektivare vardag.

Följ Paulina: @forvaringsdrottningen på Instagram och Facebook.

Läs mer och boka om Hemfrids Flytthjälp!