Theme/Ny-sasong-nytt-fokus/Home-page

Gör uteplatsen redo för vintern

Vintern närmar sig, och det är dags att förbereda uteplatsen för de kalla månaderna. Visste du att du kan spara på både plånboken och miljön genom att använda dig av några klassiska husmorsknep? Här hittar du flera praktiska tips för att göra trädgård, uteplats eller balkong redo för vintern.

Rengör uteplatsen

Om du har en altan eller en balkong är det är bra plats att börja. Sopa undan löv, smuts och skräp som har samlats under hösten. Tvätta sen altanen noggrant. Du behöver inga starka specialmedel, det funkar bra att blanda lika delar ättika och vatten. Spraya på uteplatsen och skrubba rent med en borste.

Ta hand om utemöblerna

Se till att rengöra dina utemöbler innan du ställer undan dem. På så sätt låter du inte envisa fläckar få fäste och du kan njuta av rena möbler när du tar fram dem till våren. Blanda ihop diskmedel eller såpa med vatten och tillför en skvätt ättika så blir möblerna som nya. Se till att de har torkat helt innan du ställer in dom. Har du inte möjlighet att förvara möblerna inomhus? Täck över dem med ett vattentätt överdrag och se till att fukt inte kan tränga sig in.

Rensa bort löv och skräp

Innan vintern kommer är det viktigt att rensa bort alla löv och skräp från din trädgård. Löv som ligger kvar kan skapa ett skikt som kan vara skadligt för din gräsmatta och dina växter. Du behöver inte använda en dyr lövblåsare – en klassisk räfsa är både snällare mot elräkningen och koldioxidavtrycket. Vill du ha hjälp att ge trädgården ett bra avslut på säsongen? Kolla in vår höststädning för trädgården.

Skapa en vinterfodringsstation för fåglar

Att ta hand om fåglarna i din trädgård under vintern gör inte bara gott för dem utan är också en trevlig aktivitet för dig. Skapa en vinterfodringsstation av gamla konservburkar eller flaskor. Fyll dem med fågelfrön och häng upp på trädgrenar eller fågelmatare. Nu hjälper du både fåglarna att överleva de kalla månaderna och får möjlighet att njuta av dem från ditt fönster.

Skydda dina växter

För att skydda dina växter från frost och kyla kan du täcka dem med halm eller löv. Detta fungerar som en isolering och hjälper till att hålla jorden varm. Du kan också använda återvunna plastflaskor som miniväxthus genom att skära av botten och placera dem över växterna. Se till att ta bort dem under soliga dagar för att undvika överhettning.

Visste du att våra erfarna trädgårdsmästare kan hjälpa dig att göra trädgården redo för höst och vinter? Vi kan hjälpa till med allt från rensning och krattning till beskärning och plantering. Läs mer om våra trädgårdstjänster här.