Tradgard-hemfridare-plantering-16-9

Guldvatten - gödsel

Visste du att du själv är bästa producenten av gödsel till din trädgård? Det är dags att ta fram pottan och gödsla med urin!

Guldvatten är ett effektivt gödsel som får din trädgård att blomstra. Lär dig att göra guldvatten, vilka växter som gillar det och hur du vattnar med urin.

Vad är guldvatten?

Guldvatten är det lite tjusigare namnet på utspädd urin. I folkmun kallas det också för kissvatten.

  • Urin är kväverikt, snabbverkande, näringsrikt och ett bra och gratis alternativ till annan flytande växtnäring till din trädgård. Både till frilandsodling och till dina rabatter men även till krukor på altanen och till balkonglådorna.

  • Den utspädda urinen fungerar även jättebra för att berika kvävefattig gödsel. Kvävefattig kompost är till exempel lövkompost och annan kompost som består till större del av till torrt gräs, halm, tidningspapper och liknande.

  • Utöver kväve innehåller urin även grundämnena kalium och fosfor. Växtnäringen i urin finns i låg koncentration med ca 5 gram kväve (N) 1 gram fosfor (P) och 2 gram kalium (K) per liter vilket ger ett välbalanserat gödselmedel. Det motsvarar andra så kallade NPK gödsel med NPK 5-1-2. Exakt hur mycket NPK du producerar beror på när på dygnet du kissar och hur mycket du kissar per dygn. Från en genomsnittlig vuxenmänniska får man på ett dygn totalt ca 10–15 gram kväve, 0,5–1,5 gram fosfor och 1,5–3 gram kalium. I din egenhändigt skapade näring ingår även svavel, magnesium och kalcium som kommer växterna till nytta.

Med ditt eget guldvatten kan du gödsla en yta av 200 m2 grönsaksodling

Så här gör du guldvatten

För att använda urin som gödsel i din trädgård behöver du späda ditt kiss med vatten eftersom ren urin är för starkt för växterna.

Med din egen urin och ditt guldvatten kan du gödsla en yta av 200 m2 grönsaksodling på en säsong! Det råder delade meningar om kombinationen mediciner och hormoner med guldvatten. Om du äter mycket mediciner och hormoner och är osäker kan du låta bli att använda din urin till att vattna grönsaker och annat som ska ätas och istället med fördel vattna dina prydnadsväxter med det.

  • 1 del urin blandas med 9 delar vatten, dvs exempelvis ger 1 dl urin och 9 dl vatten, 1 liter guldvatten.

  • Om du vill använda din näringslösning till att vattna krukväxter så späder du ännu mer, ½ dl urin med 9 dl vatten.

För att skapa ditt guldvatten kan du göra på två sätt.

  • Du kan samla färsk urin i en tättslutande dunk för att använda senare, den kan lagras i några veckor. Denna metod luktar mer så tänk på var du förvarar din dunk. Planera spädningen och vattningen till när det inte precis ska dukas till kalas i trädgården.

  • Du kan också använda din urin med en gång genom att direkt späda med vatten enligt ovan och vattna ut. Kissa i en potta eller en hink, häll över i en vattenkanna och blanda med vatten Det finns även kombinerad potta och vattenkanna att köpa som gör samlandet och vattnandet enklare.

Vattna hellre oftare med en svagare lösning guldvatten än sällan med en stark

Så vattnar du med urin

I första hand gödslar du med guldvatten på våren och på försommaren.

Om du fortsätter längre in i trädgårdssäsongen, sensommar och höst, kan det ge för mycket tillväxt och bladsättning. Det kan även försena mognad och knoppsättning inför höstsäsongen och växterna hinner inte förbereda sig inför vintervilan och kan få frysskador.

Ettåriga växter kan du fortsätta att gödsla hela sommaren. De har som namnet antyder inget behov av vinterförberedelser inför nästa säsong.

För växter som ska gödslas är grundregeln att hellre vattna oftare med en svagare lösning guldvatten än sällan med en stark lösning.

Guldvatten är snabbverkande och du kan se på bladen på dina växter när guldvattnet verkar genom att de får en mörkare grön nyans. Om bladverket blir väldigt mörkt grönt eller om det blir en alltför stor mängd blad i förhållande till det som odlas är det ett tecken på att dra ner på eller att avsluta gödsling med guldvattnet för säsongen.

När du vattnar med din blandning så vattna inte direkt på plantorna utan på jorden intill eftersom urinen kan bränna ömtåliga blad. I radodling vattnar du mellan odlingsraderna så når guldvattnet rötterna och de kan suga åt sig näringen.

Gödsla inte med vattnet direkt innan du ska skörda dina grönsaker utan pausa några par veckor innan skörden.

Olika grödor och växter har olika behov av näring

Så här ofta gödslar du med guldvatten

Hur ofta du ska vattna med guldvatten beror på vad det är som ska vattnas. Olika grödor och växter har olika behov av näring. Vissa kan gödselvattnas så ofta som en gång i veckan. För andra växter är ett par eller tre gånger lagom under våren och försommaren. Några behöver bara en enda gödsling med guldvatten under säsongen. Här ser du några exempel på hur ofta du kan gödsla med urin och vatten.

1 gång i veckan

Kål, pumpa, purjolök, sparris, squash, tomater

2 gånger per säsong

Hallon

3 gånger per säsong

Bönor, gurka, kålrot, morot, palsternacka, potatis, rabarber, rödbeta, sallad, spenat

Häckar, rosor, frukträd

Skulle du vilja få hjälp med din trädgård? Våra erfarna trädgårdsmästare och skickliga trädgårdsarbetare står redo att hjälpa dig med trädgårdshjälp och trädbeskärning!

Bladgrönsaker gillar att vattnas med guldvatten

Växter som gillar guldvatten

Vissa växter tycker mer om guldvatten än andra. Här är några exempel på växter som gillar att vattnas med urin utspätt med vatten. Anpassa frekvensen på vattningen efter sort.

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som till exempel spenat och sallad mår speciellt bra av att vattnas med guldvatten.

Ovanjordgrönsaker

Generellt behöver de som ger sin skörd ovan jord, till exempel kål, pumpa, squash, majs och tomater mer näring och gödsel.

Rotgrönsaker

Grönsaker som bildar knölar och rötter under jord som skördas, till exempel morötter, potatis, purjolök behöver mindre näring. Ger du dessa för mycket näring kan det resultera i att rotgrönsakerna förlorar i smak och blir fadda. De kan även bli mindre bra att lagras.

Blommande växter

Blommande växter kan vattnas med guldvatten men om de växer under torra förhållanden ska de inte gödslas för mycket eftersom blomningen kan påverkas och det blir övervägande blad.

Perenner

Perenna växter som till exempel surjordsväxter som gillar kväve som till exempel Rhododendron, Hortensia och Magnolia passar bra att vattnas med detta.

Vänta med att gödsla unga plantor tills de vuxit till sig

Växter som inte gillar guldvatten

En del växter gillar av olika anledningar inte guldvatten. Här är några exempel på växter som inte tycker om att vattnas med urin och anledning till att det är så.

Matlök

När gul lök, röd lök och schalottenlök vattnas med detta blir det inte så mycket lök utan mest blast. Löken blir även mindre tålig för lagring.

Bär

Till många bär rekommenderas kvävefattig gödsel. Kväve som finns i urin kan ge vekare bär och bärbuskar. Kvävet kan också gynna mjöldagg och andra svampsjukdomar som du vill undvika. Hallonbuskar gillar dock kväve mer än andra bär och en hallonbuske kan du gödsla två gånger per säsong, en gång på våren, precis i starten, och en gång i samband med att din hallonbuske blommar.

Unga plantor

Unga fröplantor är sköra och kan ta skada av för stark näring så här ska du vänta tills de är lite större. De unga plantorna har inte heller behov av så mycket näring så tidigt i sina liv så vänta tills de vuxit till sig innan du börjar gödsla dem.

Har du mycket trädgård och lite tid? Våra team med trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare hjälper dig att ta hand om din trädgård. Läs mer om och boka trädgårdshjälp och trädbeskärning!